“Perasaan Hampa Bertukar Sujud Syukur..” Rupanya Ada Yg Terselamat ‘Sebelum’ Kej@dian Pesawat Sriwijaya Air

Siapa sangka, gara-gara penerbangan dih4lang kerana  tidak menjalani uj1an swab, keluarga ini tersel4mat daripada nah@s ng3ri kapal terbang terhmpas.

Seorang individu dari Padang Pariaman di Sumatera Barat, Indonesia,  Osneti mampu menghela nafas lega apabila beliau diIarang untuk menaiki penerbangan Sriwijaya Air SJ 182 dari Jakarta ke P0ntianak baru-baru ini.

Segalanya bermula apabila wanita berusia 50 tahun itu bersama anak, adik dan anak buahnya dilaporkan tidak memiliki dokumen uj1an swab C0VID-19 PCR negatif.

“Saya sudah tiba di lapangan terbang dan hendak menaiki pesawat, tapi dil4rang kerana tidak memiliki hasil uj1an swab PCR.

“(Sebaliknya) saya hanya ada surat uj1an pantas (rap1d test) antigen,” katanya ketika dihubungi pemberita, memetik laporan Kompas.

Difahamkan, beliau pada awalnya tidak tahu bahawa syarat untuk masuk ke Pontianak adalah diwajibkan untuk menjalani uj1an swab berkenaan, di samping hanya menyangka bahawa surat uj1an pantas antigen itu sudah memadai.

Ekoran dih4lang daripada mengikuti penerbangan, timbul kek3cewaan dalam diri Onesti kerana tiketnya sudah dibeli.

Malah Osneti juga terkilan kerana kehadirannya di Pontianak sebagai tetamu bagi majlis perkahwinan yang dijadual berlangsung pada 10 Jan semalam juga dinantikan ahli keluarganya di sana.

“Tapi kek3cewaan itu berubah menjadi sujud syukur kerana hanya selang beberapa jam selepas pembatalan penerbangan itu, saya mendapat khabar berita kapal terbang itu hilang dari radar,” luahnya.

Jelasnya, beliau tidak menyangka hikmah dia dilarang menaiki penerbangan tersebut telah menyelamatkan nyaw@nya sendiri hingga membuat sujud syukur serta menangis.

Tidak kurang juga, perasaannya ketika itu agak bercampur-baur kerana dirinya tersela mat daripada na has tersebut, sedangkan penumpang lain telah pun mninggal dunia.

“Senang dan du ka bercampur-aduk. Senang kerana mampu terhindar daripada musibah itu, du ka kerana ada orang lain yang terkena musi bah,” katanya.

Gambar Via Andi Haslina Rijal

Penemuan itu benar-benar membuatkan orang ramai merasa p1lu dan sed1h. Kesemua penemuan akan diserahkan kepada Basarnas untuk penyel1dikan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: AskaraTribun MataramKompas

Be the first to comment on "“Perasaan Hampa Bertukar Sujud Syukur..” Rupanya Ada Yg Terselamat ‘Sebelum’ Kej@dian Pesawat Sriwijaya Air"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*