“Paru-Paru Kanan Penuh Jngkitan..” Pes4kit C0vid-19 31 Tahun Ten4t, Tiada Peny4kit Lain Kecuali Merok0k

Peningkatan kes Covid-19 secara mendadak sejak kebelakangan ini, ternyata membimb4ngkan ramai. Wab4k ini boleh menjngkiti sesiapa sahaja tanpa mengira usia.

Namun begitu, mereka yang beris1ko akan lebih mudah djngkiti sekaligus membawa kepada k0mplikasi dan kem4tian akib4t jngkitan C0vid-19.

Menerusi perkongsian oleh Public Health Malaysia, kisah pesakit Covid-19 yang tidak mempunyai peny4kit selain merok0k mungkin boleh membuka mata individu di luar sana.

Ini kerana perok0k juga mempunyai ris1ko untuk dijngkiti Covid-19 kerana berdasarkan kajian menunjukkan p4ru p4ru perokok mempunyai resept0r ACE2 yang lebih banyak berbanding bukan perok0k.

Resept0r ACE 2 ini merupakan TAPAK bagi v1rus kor0na di mana ris1ko perokok untuk dijngkiti v1rus lebih tinggi berbanding bukan perokok.

“Doktor, kita ada terima satu lagi rujukan kes SARI (Severe Acute Respiratory Infection) , paru paru sebelah kiri bawa telah collapse, paru paru kanan telah penuh dengan jangkitan, oksigen hanya 67%”.

“Pesakit ini muda, baru 31 tahun, tak ada penyakit lain kecuali MEROKOK” Ujqan pantas RTK Ag dilakukan… sudah terang lagi bersuluh, memang confirm POSITIF Covid.

Pesakit tersebut sudah tercungap cungap bagaikan tidak cukup nafas. Bila bila masa sahaja dia boleh black0ut. Tiada pilihan lain, doktor perlu beri bantuan pernafasan.

Permintaan terakhir pesakit, untuk membuat satu panggilan telefon video call dengan keluarga sebelum beliau direhatkan. Dalam Video call tu ada ibu bapanya, anak isteri dan adik beradik.

Tak sanggup dengar r4ungan tang1san ahli keluarga. Kami yang mendengar perbualan tersbeut turut sama sama seb4k. Pesakit tidak dapat berkata apa apa, hanya memberi isyararat mata dengan air mata berlinangan.Selepas perbualan ditamatkan, pesakit diberi bantuan pernafasan dan dihantar terus ke ICU. Dalam poket seluarnya masih ada kotak rokok yang berbaki.

Semoga pesakit terus kuat untuk melaw4n dan berjuang.

Sumber via SK

Be the first to comment on "“Paru-Paru Kanan Penuh Jngkitan..” Pes4kit C0vid-19 31 Tahun Ten4t, Tiada Peny4kit Lain Kecuali Merok0k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*