Budak 6 tahun main pem3tik apii, dipercayai jadi punca rumah terb4kar

Tindakan seorang kanak-kanak lelaki yang bermain pemetik api milik bapanya dipercayai telah menyebabkan kebakrran sebuah rumah di Jengka 8, Maran, kelmarin.

Menurut laporan Kosmo! Online, dalam kejadian yang berlaku pada jam 5 petang itu, seorang warga emas nyaris m4ut selepas terprangkap dalam kebak4ran berkenaan.

Bagaimanapun, mngsa dapat diselamatkan oleh penduduk kampung yang membawanya keluar semasa apii sedang mar4k.

KejadIan tersebut sempat dirakam oleh orang ramai yang berada di kawasan tersebut dan dikongsi menerusi video di laman sosial Facebook.

‘Mal4ng tidak berbau’

Difahamkan, bapa kepada kanak-kanak tersebut iaitu Razali Mohd. Azman berkata kejadIan tersebut dipercayai bermula dari ruang tamu dimana anaknya yang berusia enam tahun bermain pem3tik apii.

“Seorang lagi anak saya berusia 14 tahun yang berada di tandas menyedari kejadIan ini lalu berlari keluar melalui pintu dapur.
“Anak saya yang berusia enam tahun juga sempat menyelamatkan diri,” katanya ketika ditemui oleh pihak media.

Kejad1an berkenaan mengakibatkan Razali sekeluarga hanya tinggal sehelai sepinggang selepas hampir 90 peratus rumahnya bersama sebuah motosikal baru msnah dijil4t apii.

“Pada mulanya saya hendak menunggang motosikal baharu ke ladang, namun menukar fikiran menunggang motosikal lama.
Saya reda dengan uj1an ini meskipun baru menggantikan barang-barang selepas rumah ditenggel4mi air banjir baru-baru ini tetapi kini semuanya musn4h dalam kebak4ran,” katanya p4srah.

Menjengah ke ruangan komen video itu, rata-rata warganet meninggalkan komen bermuhasabah diri agar mengambil iktibar daripada kejadIan terbabit.

Mereka turut mendoakan agar ‘adik’ tersebut belajar rajin-rajin dan boleh menggantikan rumah keluarganya apabila sudah dewasa kelak.

Ambil iktibar

Semoga dipermudahkan urusan

Budak tu tak sal4h

Difahamkan lagi semasa kejadIan, bapanya berada di ladang kelapa sawit sedang menguruskan lembu manakala isterinya keluar ke bandar untuk membeli barang keperluan.

Sumber: Kosmo! Online (Abdul Rashid Abdul Rahman), Facebook Yamaha Army  via omm

Be the first to comment on "Budak 6 tahun main pem3tik apii, dipercayai jadi punca rumah terb4kar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*