Warga emas anggap wang RM4,000 dis4mun sebagai sedekah

IPOH: “Saya niatkan ia menjadi sedekah,” cerita Salmah Hashim, 73, yang kerug1an RM4,000 selepas beg tangannya dir4gut ketika memb0nceng motosikal yang ditunggang suaminya di Jalan Serindit, Kampung Dato Ahmad Said Tambahan 2, di sini, Isnin lalu.

Wanita warga emas itu berkata, dia reda dengan ketentuan itu biarpun wang itu yang baru dikeluarkan daripada sebuah bank sejurus sebelum kejad1an seharusnya dihadiahkan kepada dua cucunya termasuk seorang yang baru dilahirkan.

“Pada asalnya memang saya ingin beri duit itu pada mereka (cucu) namun sekarang duit sudah tiada. Tidak mengapalah.

“Saya kata pada dia (suami), (duit) itu kita (niat) sedekah saja, sebab kita tak tahu nasib kita akan datang bagaimana,” katanya kepada pemberita selepas menerima lawatan prihatin Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz di kediamannya yang terletak berdekatan lokasi kejad1an itu, hari ini.

Lawatan itu turut membabitkan penyerahan sumbangan dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh kepada pasangan warga emas terbabit.

Dalam kejad1an Isnin lalu, Salmah bersama suaminya, Sa Ismail Kulop Ya Bidin, 77, dikatakan pulang dari kedai berhampiran kediaman mereka dengan menungg4ng motosikal kira-kira jam 12.30 tengah hari sebelum motosikal ditunggang svspek menghampiri seterusnya melarikan beg dikend0ng wanita itu.

Bagaimanapun kedua-dua warga emas itu tidak mengalami keced3raan susulan ins1den terbabit.

Sementara itu, A Asmadi berkata, svspek sudah ditah5n di sebuah stesen minyak di Jalan Ipoh-Kuala Kangsar, di sini, kira-kira jam 7 petang semalam hasil maklumat daripada rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang merakamkan detik ins1den.

Beliau berkata, s1asatan awal mendapati sbspek berusia 20 tahun itu mempunyai 10 rekod l4mpau iaitu enam berkaitan jen4yah dan empat berkaitan dad4h selain menggunakan wang yang disamun itu untuk membeli dad4h dan membelanja rakan-rakannya.

Katanya, svspek yang bekerja di kedai perkakasan (hardware) itu juga menggunakan motosikal Yamaha LC yang dipinjam daripada rakannya ketika melakukan jen4yah itu.

“Svspek dirman enam hari bermula hari ini bagi membolehkan sisastan lanjut dijalankan khususnya mengenai pembabitannya atau kaitan dengan kes (jen4yah) lain yang sedang disIasat IPD Ipoh dan kawasan sekitar.

“Kes disIasat mengikut Seksyen 392 Kanun Kesksaan,” katanya.

 

Sumber BH ,Astro Awani

Be the first to comment on "Warga emas anggap wang RM4,000 dis4mun sebagai sedekah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*