Keluarga harap dapat bawa pulang jnazah Rabitah

Alor Setar: Keluarga kepada wanita Malaysia yang maut dalam kem4langan di Griffith, Australia semalam, berharap dapat membawa pulang jnazah untuk dikbumikan di kampung halamannya di Pekan Ayer Hitam, dekat sini.

Semalam, media melaporkan seorang wanita warganegara Malaysia dikenali sebagai Rabitah Hamed, 49, m4ut dalam satu kem4langan di Griffith, Australia bagaimanapun tiada maklumat lanjut mengenai kejad1an berkenaan.

Anak sulung mngsa, Rushaniena Izani, 26, berkata, ibunya yang juga seorang ibu tungg4l, ke Griffith seorang diri pada bulan Februari tahun lalu untuk bekerja di sana.

Saya dimaklumkan dia bekerja di sebuah kilang pempr0sesan ayam. Pada 21 Februari ini genap setahun dia berada di sana. Dia sepatutnya berada di sana selama lima tahun dan akan pulang ke tanah air pada 2024.

Saya tahu kejad1an yang menimpa ibu daripada ibu saudara yang tinggal di Lunas, Kulim. Rakan serumah ibu di sana menghubungi ibu saudara dan memaklumkan kejad1an tersebut dan difahamkan kereta yang dipandu ibu terb4bas sebelum dia tercmpak keluar dari tingkap,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Rushaniena berkata, jen4zah ibunya kini berada di Hospital Sydney, Australia untuk proses bed4h sias4t dan dia bersama-sama dua adiknya masing-masing berumur 19 dan 14 tahun berharap jenaz4ah dapat dibawa pulang ke Malaysia.

Menurut Rushaniena, pihak Wisma Putra telah menghubungi ibu saudaranya kira-kira 9.30 pagi hari ini yang bertanyakan sama ada mahu jen4zah ibunya dik3bumikan di negara berkenaan atau dibawa pulang ke tanah air yang memerlukan kos sekitar RM50,000.

“Buat masa ini, tiada wakil keluarga yang ke sana. Kami sedang mengumpul dana kerana sangat berharap dapat membawa jen4zah ibu pulang ke Malaysia untuk dikbumikan di kampung halamannya.

Kali terakhir kami berhubung dengan ibu sekitar dua, tiga hari lalu dan memang tiada sebarang perubahan yang ditunjukkan oleh ibu kerana dia bersembang dan gelak seperti biasa,” katanya.

Sumber HM

Be the first to comment on "Keluarga harap dapat bawa pulang jnazah Rabitah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*