Tahu Tak Boleh Buat Pengeluaran Akaun 2 KWSP Untuk Pembedhan Bar1atrik?

Kebelakangan ini pembedhan bar1atrik semakin menjadi pilihan dalam kalangan pesa4kit obes1ti yang dilihat sebagai salah satu kaedah penurunan berat badan terbaik malah berkesan.

Selebriti Malaysia seperti Aishah, Michael Ang dan Rahim Sepahtu antara yang melakukan pembed4han ini untuk kesihatan diri mereka.

Bagaimanapun ada syarat-syarat dan kelayakan tertentu yang perlu dipatuhi pemohon untuk tujuan tersebut.

Tetapi tahukah anda pembedhan bar1atrik untuk merawat ob3siti ialah salah satu daripada 90 sakit krit1kal yang membolehkan pengeluaran akaun 2 KWSP (Pengeluaran kesihatan)?.

Syarat paling utama ialah laporan perubatan daripada doktor bagi menyokong permohonan anda (sekiranya layak).

Untuk info anda semua, pembed4han bar1atrik sebenarnya bukan semata-mata untuk mengurangkan berat badan sebaliknya dilakukan bertujuan untuk meningkatkan kualiti hidup secara keseluruhan dalam jangka masa panjang.

Secara asasnya pembedahan bar1atrik terbahagi kepada tiga iaitu Sleeve Gastrectomy, Gastric Bypass dan Adjustable gastric band atau Band Gastrik boleh laras.

Ketiga-tiga pembed4han ini secara asasnya mengurangkan saiz perut yang akan mengehadkan penyerapan dan penc3rnaan makanan ekoran pengambilan makanan dalam kuantiti terhad selepas pembed4han.

Pembed4han bar1atrik boleh membantu menceg4h atau mer4wat masalah kesihatan yang berkaitan dengan berat badan seperti kenc1ng manis, dar4h tinggi, masalah j4ntung, str0k dan lain-lain.

Sumber via AstroGempak

Be the first to comment on "Tahu Tak Boleh Buat Pengeluaran Akaun 2 KWSP Untuk Pembedhan Bar1atrik?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*