Atuk meningg4l, gadis kes4l ibu dilayan kas4r ketika mohon rentas negeri di balai

Sejak Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) 2.0 kembali dilaksanakan, urusan merentas negeri sama sekali tidak dibenarkan kecuali atas sebab-sebab mustah4k.

Namun begitu, surat kebenaran merentas negeri perlu mendapat kelulusan daripada pihak balai polis terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan.

Akan tetapi, banyak dkwaan berkaitan kesukaran mendapatkan kelulusan merentas negeri walaupun berkaitan dengan kemat1an ahli keluarga terdekat.

Ibu dilayan macam samp4h

Dalam satu perkongsian seorang pengguna Twitter dikenali sebagai Sarah Mustafa, dia memaklumkan bahawa ibunya dilayan seperti samp4h ketika memohon surat merentas negeri untuk menguruskan pengebum1an datuknya yang men1nggal dunia.

Tak sempat cakap dah pot0ng

Menurut Sarah, ibunya dilayan dengan kas4r dan tidak memberikan peluang untuk mereka menjelaskan situasi yang dihadapi ketika itu. Dia mendakwa angg0ta yang bertugas bercakap dengan somb0ng dan kurang ajar.

Jadi, mereka mengambil keputusan merentas negeri tanpa surat pelepasan dari balai polis tersebut. Gadis itu bersyukur kerana pihak Sek4tan Jalan Raya (SJR) memberikan kerjasama dan kebenaran memandangkan mereka mempunyai bukti surat kemat1an.

Ni bukan kenduri kahwin!

Diakhir perkongsian tersebut, pengguna Twitter berkenaan mengucapkan syukur kerana urusan pengebum1an datuknya berjalan dengan lancar dan mereka dapat menghantar jen4zah hingga ke tanah perkburan.

Ramai yang pernah alami

Sehubungan dengan itu, rata-rata warganet turut berasa kes4l dengan keadaan yang dialami oleh Sarah sekeluarga. Mereka menzahirkan ucapan takziah diatas kehilangan ahli keluarganya.

Dalam pada itu, ramai yang berkongsi pengalaman ‘pahit’ mereka yangsama seperti dihadapi oleh keluarga gadis terbabit ketika meminta surat kebenaran merentas negeri bagi urusan kemat1an.

Sebab tu ramai yang benc1

Balik nanti, buat surat email ke biro peng4duan awam

Mungkin tak semua, tapi polis muda2 banyak somb0ng

Sumber Sarah Mustafa via omm

Be the first to comment on "Atuk meningg4l, gadis kes4l ibu dilayan kas4r ketika mohon rentas negeri di balai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*