Penerima hati, Mohd Afiq Ikmal dilaporkan kr1tik4l

KUALA LUMPUR – Selepas 23 tahun menjalani pembed4han pemindahan hati, Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini kini dilaporkan dalam keadaan krit1kal dan tidak sedarkan diri akib@t k0mplikasi hati.

Perkembangan itu dimaklumkan pen.derma h@ti pertama di Malaysia, Wan Mohd Hafizam Wan Ismail, 45, yang menjelaskan Mohd Afiq Ikmal, 23, kini dir@wat di h0sp1tal Selayang, Selangor.

“Saya harapkan terbaik bagi adik Afiq kerana jangka hayat penerima mampu ber.tahan lebih 20 tahun selepas menjalani pembed4han pemind4han hati.

“Saya agak ris@u jika berlaku penolakan, selepas 22 tahun pembed4han dilakukan kerana ada k3s penerima lain, Nurul Afiqah Mohd Zahir, men1ngg4l dunia selepas puluhan tahun menjalani pembed4han sama.

Afiq sebelum ini, dikatakan sudah beberapa kali keluar masuk h0sp1tal, tetapi keadaannya kali ini agak membimb@ngkan. Saya bercadang untuk menziarah Afiq, kira-kira jam 9 pagi esok,” katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Sebelum ini, Wan Mohd Hafizam dilapor mendrmakan sebahagian hatinya kepada Mohd Afiq Ikmal yang ketika itu berusia 14 bulan.

Paparan kisah Mohd Afiq Ikmal itu mendorong Pegawai Bersekutu Angkatan Pertahanan Awam (APM) membantu, walaupun antara mereka tiada pertalian saudara dengan keputusan itu dibuat atas dasar kemanusiaan.

Sumber : cempedakcheese.com via TTK

Be the first to comment on "Penerima hati, Mohd Afiq Ikmal dilaporkan kr1tik4l"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*