Ini Rakaman Terbaru Selepas Tular Rakaman Remaja Yang Seng@ja ‘Wheelie’ Motor Dekat Warga Emas

PETALING JAYA – Menerusi satu perk0ngsian yang tular di media sosial sejak semalam, seorang pengguna Twitter dikenali sebagai m1nnnt, telah memuat naik satu video seorang remaja dengan s.engaja mengan.iaya seorang pakcik ketika dia sedang memb0nceng motor.

Rakaman berdurasi 20 saat itu dirakam dengan gelak ketawa oleh sekumpulan remaja lain dipercayai rakan remaja yang menung.gang motosikal tersebut.

Menurut salah seorang pengguna media sosial Wan Azwan berkata, “kepada pihak a.tasan tolong kutlp budak ini. K.urang ajar dia memang meng.alahkan A.yah Pln. Kau mempermalnkan orang tva. Adakah perkara itu diangap lawak? ” s0alnya.

Dalam video tersebut jika dilihat, pada awalnya remaja yang tidak berbaju itu seakan mempelawa lelaki tua terbabit menaiki motosikal bersamanya.

Namun ketika dia sedang memanjat untuk duduk, dengan sengaja remaja berkenaan membuat aksi w.heelie sehingga lelaki yang sudah berumur tersebut j.atuh ke belakang.

Seronok Ke Buat Macam Tu

T.indakan b iadap yang dilakukan oleh remaja tersebut telah mendapat ke.caman daripada warganet. Rata-rata merasakan apa yang dilakukan adalah satu t.indakan tidak berm.oral.

Walau bagaimanapun, waktu yang tepat dan l.okasi keja.dian tidak dinyatakan dan hanya diberitahu berlaku di satu daerah di Terengganu, merujuk kepada komen yang dilakukan oleh beberapa orang pengguna laman sosial berkenaan.

Perkara ini telah menyebabkan netizen tidak senang hatl dan mahu remaja tersebut dikenakan t.indakan u.ndang-u.ndang oleh pihak berkenaan.

Akhirnya Sekumpulan Anak Muda Tampil Minta Maaf.

Reaksi Orang Ramai

Semua s.alah kan mak ayah. Tak baik Korang cakap macam tu. Setiap ibu bapa tidak mungkin minta anak dyeorang berperangal macam tu. Yang s.alah anak dia kerana s.alah memilih rakan sebaya. Kebanyakan anak2 ni depan mak ayah semuanya baik.

Kes.ian.. kalu dah kateg0ri umur macam tu, jangan dibuat lawak lawak sampai bagi jatuh jatuh, t.ulang orang tva2 ni dah tak k.uat, jangan memaln.

Tak lama lagi je tu..suka ria la sekrng..pasni menangls tak belagu la..mntak maaf la ap la..xde rse h0rmat kat org tva..tah kat mak ayah nye lagi k.urang a.jar gamaknya.

Budak budak baru nk up… yg tva tu mungkin l.embam… semoga budak tu dapat b.alasan set.impal dan org t.ua tu dili.ndungi Allah SWT , Insya-Allah.

Kasih Sayang Rasulullah terhadap Orang Tua

Walaupun orang-orang tua sudah mendapatkan pengalaman, pelajaran, dan kebijaksanaan yang lebih, sudah bertambah pula kedudukan dan hartanya, tentu saja ia memiliki satu bentuk kelemahan. Kelemahan itu bIsa tampak pada kesehatan dan tubuhnya dan bIsa juga pada bentuk kelemahan yang lain. Allah menyebutkan dalam Alquran: ”… kemudian Kami jadikan setelah masa kuat itu masa lemah (kembali) dan beruban…” (QS. Ar-Rûm: 54).

Karena adanya kelemahan ini, Rasulullah memberikan perhatian terhadap orang-orang tua dan hal itu tampak jelas dalam perkataan dan perbuatannya. Beliau bersabda: “Sesungguhnya di antara cara memuliakan Allah adalah dengan menghormati orang muslim yang sudah tua, dengan menghormati ahli Alquran tanpa berlebihan dan tanpa menghInanya, serta dengan menghormati penguasa yang adil.”

Dalam kalimat yang lembut ini, Rasulullah ingin menegaskan kemuliaan orang tua di kalangan kaum muslimin sampai-sampai didahulukan dari ahli Alquran dan pemimpin adil yang kemuliaan mereka begitu besar.

Kredit : via KosmoOnline,Trending p.w

Be the first to comment on "Ini Rakaman Terbaru Selepas Tular Rakaman Remaja Yang Seng@ja ‘Wheelie’ Motor Dekat Warga Emas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*