Isu ‘f0under’ cIum budak, TMJ minta ibu bapa ajar anak tentang gang.guan s3ksual

Sejak semalam, video-video seorang foun.der perniagaan yang meluahkan rasa kasih sayang terhadap adik angkatnya dengan cara mencIum bibir telah mengndang pelbagai maklum balas daripada warganet.

Dalam satu ulasan seorang pendakwah dikenali sebagai Akhifairuz, beliau dengan tegas men0lak cara sebegitu walaupun dengan ahli keluarga sendiri berikutan terlihat seperti satu gang.guan sesual buat remaja dan kanak-kanak tersebut.

 

“Ini adalah s@lah! Cukup-cukuplah!”

Justeru itu, Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris ibni Sultan Ibrahim Ismail (TMJ) turut sama mengulas isu berkenaan dengan menyatakan bahawa tindakan itu s@lah.

Baginda memberi pesanan kepada ibu bapa supaya peka dan ingatkan kepada anak-anak tentang gang.guan sesual.

TMJ juga meminta agar kanak-kanak diajar untuk tidak membenarkan sesiapa sahaja termasuk saudara terdekat mengambil kesempatan untuk melakukan perbuatan ji.jik kepada mereka.

S3xual groomIng bukan satu perkara yang remeh”

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan juga telah mengeluarkan kenyataan di Twitter apabila menegaskan peri.laku s3xual groomIng terhadap kanak-kanak bukanlah sesuatu perkara yang r3meh.Ia merupakan sesuatu yang berat lebih-lebih lagi jika dilakukan secara ter4ng-ter4ngan di media sosial.

Walau bagaimanapun, pihak Pejabat Mufti akan menyIasat perkara ini dan akan memberikan penjela.san lanjut berhubung ge.jala tidak si.hat yang dilakukan dalam masyarakat.

Semalam, pendakwah dan beberapa akaun pengguna media sosial telah memb0ng.kar peri.laku seorang f0un.der yang sering memuat naik video mencIum adik angkatnya di bahagian mulut di aplikasi Tiktok.

Walaupun dia menyatakan bahawa tindakan tersebut adalah cara mereka sekeluarga meluahkan rasa kasih sayang, namun ia dilihat seolah-olah g@ngguan sesual buat kanak-kanak dan remaja terbabit kerana menyentuh bahagian tubuh yang agak peri.badi.

Sumber hrhcrownprinceofjohor,pejabatmuftiwp,Akhifairuz via omm

Be the first to comment on "Isu ‘f0under’ cIum budak, TMJ minta ibu bapa ajar anak tentang gang.guan s3ksual"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*