Suami Jadi D0ula Dan Bid@n,Lalui Saat Cem4s Tapi Ada Kisah Lucu.

“Suamiku d0ula dan bid@n?!!! Mungkin tajuk agak memernjatkan, tapi itulah hakikatnya apa yang terjadi kepada keluarga kami  di pagi hari semalam, sua.mi menyambut kel4hiran anak dalam kereta tepi highway,” demikian mukadimah c0retan wanita berkenaan di Facebook yang menjadi tu.lar di media sosial.

Setiap wanita h4mil mengimpikan pro0ses kel4hiran yang lancar,disebalik perkongsian seorang wanita ini yang dikenali sebagai Nur Farah Hidayah Mohd Hasbi berkata dia sendiri tidak menyangka suaminya terpak.sa menjadi ‘bid4n trjun’ meyambut kel4hiran cahaya mata mereka yang ketiga, 13 Februari lalu.

Menurutnya yang senang disapa sebagai Farah, dia sudah mengalami tanda-tanda awal untuk bers4lin dua hari sebelumnya, namun diminta untuk pulang memandangkan ‘laluan’ hanya terbuka dua sentimeter dan dia hanya mengalami k0ntraksi ringan.

“Pada awal pagi 13 Februari sekitar jam 1 pagi, ko0ntraksi dah mula kerap dan mulut dah tak henti-henti berzikir.

“Dalam jam 3.30 pagi rasa s4kit makin kuat, terus bersiap pakai tudung dan kemas barang w4jib bawa ke hospital tkut ada yang tertinggal. Jam 4 kejut suami, terus masuk bilik dkung anak sulung umur 7 tahun masuk kereta,” imbasnya.

Farah menganggap b@yi yang baharu dilahirkannya adalah sebagai pengganti kepada anak keduanya, Nur Fatin Husna (kiri) yang meningg@l dunia, dua tahun lalu.

Ketika dalam perjalanan ke hospital yang terletak kira-kira satu jam dari rumah mereka di Desaru, Johor, air ketub4nnya pec4h dan dia segera memaklumkan suami.

“Dalam jam 4.30 pagi, saya minta suami berhenti kereta di tepi jalan sebab rasa kepala b@by dah nak keluar sangat.

“Ketika itu dekat R&R Layang, kira-kira 15 minit lagi nak sampai hospital. Suami dah gelabah tak tahu nak buat apa tapi dia cuba nak cool dan tak p4nik. Dahlah memang tak ada orang dan kereta lalu lalang.

“Dia buka bonet ambil kain tuala, dia buka pintu kereta bagi ada pengudaraan. Kemudian dia bantu dan minta tarik nafas untuk mener4n. Mujur suami ada pengalaman teman saya dekat bilik bers4lin masa lahirkan anak sulung, tujuh tahun lepas.

Apapun syukur, semuanya dipermudahkan. Alhamdulillah, b@yi ini Allah beri sebagai ganti selepas kami kehilangan anak kedua, Nur Fatin Husna pada 2019.

NUR FARAH HIDAYAH

IBU

“Alhamdulillah dalam 10 minit bersusah payah, akhirnya saya lahirkan b@yi lelaki seberat 3.36 kilogram dengan disambut oleh suami,” ujar wanita berusia 29 tahun ini sambil menambah, mereka kemudian meneruskan perjalanan ke hospital.

Menurut ibu kepada tiga cahaya mata ini lagi, dia bersyukur kerana proses kel4hiran dipermudahkan dan dia serta b@yi berada dalam keadaan yang sihat.

“Bila teringat balik, memang kami suami isteri bergurau tambah-tambah bab nak isi nama dan tempat lahir b@by.

Gambar raya kenangan terakhir bersama arwh Nur Fatin Husna (kiri).

“Bukan itu sahaja, kalau ingat balik, sebenarnya banyak insiden lucu. Siap kami berhenti lagi sekali selepas itu sebab suami terlupa nak azankan b@by.

“Apapun syukur, semuanya dipermudahkan. Alhamdulillah, b@yi ini Allah beri sebagai ganti selepas kami kehilangan anak kedua, Nur Fatin Husna pada 2019.

“Tak sangka viral pula. Selain nak abadikan kenangan, posting tu juga boleh dijadikan semangat untuk suami isteri agar bersedia menyambut kel@hiran jika berlaku situasi mengejut seperti ini. Yang penting, kena ada serba sedikit pengetahuan,” ujarnya lagi.

Al Fatihah buat arwh anakndanya..

Sumber NurFarahHidayah ,mstar

Be the first to comment on "Suami Jadi D0ula Dan Bid@n,Lalui Saat Cem4s Tapi Ada Kisah Lucu."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*