Jangan pisahkan kami’

Pasir Mas: “Jangan ambil mereka, saya boleh jaga, tolonglah jangan pis4hkan kami berlima,” pinta Ana (bukan nama sebenar) berusia 11 tahun.

Ana menggalas t4nggungjawab menjaga tiga adiknya berusia setahun sehingga enam tahun, dibantu abangnya berusia 12 tahun, selepas kedua-dua ibu bapa mereka ditah4n polis akib4t penyalahgunaan dad4h.

Dia bagaikan ibu buat adik-adik yang bergan.tung harap terutama si b0ngsu yang sentiasa berada di pangkuannya, malah banyak menghabiskan masa di rumah tidak seperti kanak-kanak lain yang be.bas bermain dengan rakan seusianya.

“Setiap pagi, rutin harian saya ialah ba.ngun untuk mandikan adik-adik dan memberi mereka makan atau minum. Biasanya, saya hanya memberi adik susu pekat m4nis dibncuh dengan air yang dir3bus di atas dapur kayu.

“Ma.kan pula apa yang ada sahaja, biasanya saya akan mengg0reng telur atau ma.sak mi segera sahaja yang dibeli oleh datuk. Ada masanya jiran datang ke rumah membawa lauk pauk untuk kami.

“Kami menumpang bert3duh di rumah datuk yang juga menghid4p pes4kit as.ma kr0nik dan tidak boleh bekerja,” katanya ketika ditemui.

Ana berkata, dia hanya ber.sekolah sehingga tahun tiga sahaja, begitu juga dengan abangnya selain meluahkan keinginan untuk kembali bersekolah kerana sedar hanya ilmu yang boleh mengubah kehidupan mereka adik beradik.

Bagaimanapun katanya, dia ris4u siapa yang akan menjaga adik-adiknya jika dia kembali ber.sekolah dan yang paling dita4kutinya, jika mereka dipi.sahkan antara satu sama lain.

“Ada sahaja yang datang menjen.guk kami di sini dan meminta ke.benaran saya untuk mengambil adik, saya sek3ras-k3rasnya tidak memberi kerana sa.yang mereka semua. Cukuplah kami divji dengan ‘hil4ng sementara’ ibu dan bapa, jangan ditambah dengan perpis4han antara kami.

“Jujurnya, saya rIndu ibu dan ayah, macam mana bvruk sekali pun, mereka tetap orang tua kami, namun saya harap mereka insaf dan tidak melakukan kesil4pan lagi demi kami,” katanya yang petah berkata-kata selain murah dengan senyuman.

Sementara itu, datuk mereka berkata Ana cucu yang bertanggungjawab dan tidak pernah meningg4lkan adiknya terutama yang bngsu malah sentiasa dibawanya ke mana sahaja dia pergi.

“Saya sendiri tidak berdaya membantu, kerana s4kit yang dialami, manakala isteri saya lebih banyak keluar menjual minyak angin untuk menam.pung ke.hidup.an kami. Jadi, memang Ana sendiri yang banyak menjaga adik-adiknya.

Dia anak yang kuat dan kent4l, semua kerja dia lakukan sendirian termasuk menidurkan serta memandikan adik-adik selain banyak meng0rbankan masa kanak-kanaknya,” katanya.

Sumber HMetro

Be the first to comment on "Jangan pisahkan kami’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*