Engg4n Sentuh Pelakon Wanita, Adam Corrie 9 Bulan Tiada J0b. Bisnes Pula Kini Ny4wa-Ny4wa Ikan

Adam Corrie masih ternanti-nanti taw4ran beraksi dalam mana-mana pr0duksi drama mahupun telefilem.

Bulan berganti bulan, sehinggalah pa4ndemik COVlD-19 ‘menyer4ng’ lalu kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang mengakib4tkan industri penerbitan ‘lvmpuh’, Adam terus meng4nggur sejak sembilan bulan lalu.

Sepanjang tempoh itu, Adam atau nama sebenar, Adam Corrie Lee Abdullah, 52, bvntu mencari pnca mengapa dirinya seolah-olah ‘dipul4ukan’ pengarah dan penerbit.

Puas menelah, Adam akhirnya sedar, syarat di mana dia seboleh-bolehnya engg4n menghidupkan babak bersntuhan dengan pel4kon wanita, menjadi punca dirinya tidak lagi menjadi pilihan penerbit dan pengarah.

Engg4n sntuh pelakon wanita

” Saya tidak ingat bila kali terakhir berlakpn… Ini membuktikan berapa lama saya tidak berlak0n.

” Sudah sembilan bulan saya tiada ‘j0b’. Hanya disebabkan saya mengel4k ad3gan bersntuhan dengan pel4kon perempuan, banyak pr0duksi tidak mahu panggil saya berlak0n lagi.

” Mereka beritahu saya banyak ‘bvnyi’ (keren4h), baik panggil sahaja pelak0n yang boleh bersntuhan.

” Ada pr0duksi yang menghbungi saya, tapi selepas diberitahu sy4rat itu, mereka tidak ‘call’ lagi,” katanya kepada BH Online.

Pelak0n filem Ada Apa Dengan D0sa (AADD) ini terkil4n dengan reaksi syarikat pr0duksi seolah-olah pendirian engg4n bersntuhan dengan pelak0n wanita dianggap suatu kesal4han besar.

” Bagi saya jika pengarah mempunyai pertimbngan, dia boleh menghidupkan sesuatu ade3gan tanpa perlu meng0lah jalan cerita biarpun tiada bab4k bersntuhan,” katanya.

Adam memberi contoh di mana dia pernah berlak0n di bawah pengarah Eyra Rahman.

” Eyra mengubahsuai ad3gan tanpa perlu bersntuhan. Biarpun saya perlu menghidupkan watak suami dan isteri bersama Vicha, kami hanya tonj0lkan melalui dialog.

” Itu sudah membuatkan penonton faham. Ini adalah bukti pengarah yang baik,” katanya.

Adam juga memberi contoh pengalaman bekerjasama dengan pengarah filem AADD, Rahila Ali.

” Walaupun saya menjayakan watak suami kepada Fasha Sandha, kami tidak perlu bersntuhan untuk menghidupkan karakter. Alhamdullillah, Fasha juga faham,” katanya.

Adam berharap lak0nannya dalam AADD yang mula ditayangkan di Astro First pada 4 Jun lalu, dapat membuka mata peminat terhadap kemampuannya.

” Saya berharap orang ramai menyokong lakonan saya dalam AADD. Biarpun adegan saya tidak banyak, saya seronok berganding dengan Fasha buat kali pertama dalam filem.

” Saya berharap dapat bekerjasama lagi dengan Fasha, Rahila dan pr0duksi Pencil Pictures,” katanya.

Adam berkata, biarpun tidak menjadi pilihan penerbit dan pengarah atas syarat diberi, dia engg4n berputus asa dan mahu kekal dalam industi seni.

” Saya pula tiada penerbit ‘fav0urite’, jadi beginilah nasib. Tidak mengapa, biarlah orang sek4t rezeki saya, jawablah di kbur nanti,” katanya.

Bisnes ‘ny4wa-ny4wa ikan’

Berkngsi mengenai perniagaan Mr & Mrs Adam Corrie yang diusahakan, Adam mengaku smbutan kurang memberngsangkan.

” Perniagaan saya sedang ‘ny4wa-ny4wa ikan’. Biarpun butik di Busana Menara MARA di Kuala Lumpur sudah dibuka, pelanggan tidak berani masuk. Apatah lagi perlu beratur, jadi mereka agak keberatan,” katanya.

Namun, katanya, pelanggan tetap berkunjung, tetapi, tiada pembeli baharu.

” Saya tidak tahu apa yang perlu dibuat lagi. Saya sudah buat pr0mosi termasuk melalui kawan-kawan.

” Saya masih ada 2,500 stok pakaian yang belum terjual,” katanya.

Namun, Adam tidak menyal4hkan situasi dihadapi sekarang dengan penul4ran COVlD-19. Menurut bapa kepada Adam Fateh ini, dia perlu menerima ujIan dengan tab4h.

” Saya meng4du dengan Allah… Solat tahajud dan meng4du dengan Allah. Iyalah, semua ini, Allah yang bagi.

” Kalau kita tidak menjaga hubungan dengan Allah, bagaimana Allah hendak menjaga kita,” katanya.

Adam berkata, dia sering berdo a pada waktu must4jab iaitu pada jam 3.30 pagi di mana Allah turun mendengar luahan hambaNya.

” Saya tidak meng4du dengan orang lain. Ada yang bertanya, saya cakap. Jika tidak, saya tidak akan bercerita termasuk di laman sosial,” katanya.

Bagaimanapun, Adam bersyukur, biarpun tiada taw4ran lak0nan, dia mempunyai rezeki lain seperti makanan dan kesihatan yang baik.

” Walaupun tiada ‘j0b’, Alhamdulillah, saya cukup makan, badan sihat serta isteri dan anak saya juga sihat.

” Alhamdulillah, semalam (kelmarin), saya dapat panggilan menawarkan saya menjayakan d0kumentari terbitan RTM… Saya bersyukur,” katanya.

Sumber AsiaKini

Be the first to comment on "Engg4n Sentuh Pelakon Wanita, Adam Corrie 9 Bulan Tiada J0b. Bisnes Pula Kini Ny4wa-Ny4wa Ikan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*