Ge3ng ‘influencer’ balik Kelantan, netizen persoal cara rentas negeri

Umum sedia maklum bahawa ketika ini rakyat Malaysia tidak dibenarkan untuk merentas negeri susulan daripada Perintah Kaw4lan Pergerakkan (PKP) dan PKPB  yang berlangsung di sebahagian besar negara.

Rentas negeri hanya boleh dilakukan jika mempunyai al4san kukuh dan juga surat kebnaran merntas negeri yang diperoleh daripada pihak berku4sa.

Macam mana boleh lepas?

Namun begitu, menerusi Twitter, seorang pengguna telah menyuarakan rasa ‘aneeh’ apabila sekumpulan inflencer ataupun selebriti media s0sial telah menghadiri majlis perkhwinan sahabat mereka di Kelantan.

Pergi majlis khwin rakan

Beberapa tngkapan skrin menunjukkan selebriti media s0sial ini bergambar dengan pengantin turut dimuat naik ebagai bukti dkwaan tersebut benar.

Siap pergi pantai

Ada tak dapat rentas negeri ziar4h orang meningg4l

Perkara tersebut pastinya mem.buatkan warganet beng4ng disebabkan double standard yang dinyatakan mereka berhubung aktiviti merntas negeri.

Mereka turut mengaitkan insIden beberapa minggu lepas dimana terdapat individu yang tidak dapat menzi4rahi rakannya yang meningg4l dunia  hanya kerana kek4ngan merntas negeri ketika itu.

Ramai yang persoalkan

Sehubungan dengan itu, rata-rata daripada mereka meluahkan rasa tidak puas hati dengan sikap inflvencer tersebut yang dengan mudah merentas negeri untuk menghadiri perkhwinan rakan mereka di Kelantan dan pulang semula ke Kuala Lumpur.

Warganet juga tertanya-tanya bagaimana cara selebriti media sosial itu semua dapat meneruskan prjalanan ke Kelantan sedangkan ramai lagi yang terkndas tidak boleh pulang ke kampung kerana mem4tuhi ar4han yang sudah ditetapkan oleh kerajaan ber.hubung ak.tiviti me.rntas negeri

Plik macam mana diorang boleh rntas negeri

Mungkin guna surat c0mpany kot

Kena jadi influencer la baru boleh rentas negeri

Aku dah berbulan tak jenguk abah dekat kampung tau!

Sumber via omm

Be the first to comment on "Ge3ng ‘influencer’ balik Kelantan, netizen persoal cara rentas negeri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*