18 hari tidak sed4rkan diri, Penerima hati pertama negara menlnggl dunia. Ini kata2 sedlh dari pend3rma

Kuala Lumpur: Selepas 18 hari tidak sed4rkan diri, penerima h4ti pertama negara, Mohd Afiq Iqmal, 23, menngg4l dunia hari ini.

 

Perkara itu disahkan pend3rma hatinya, Wan Mohd Hafizam Wan Ismail, 45, yang menerima khabar sedlh itu daripada bapa Mohd Afiq, Muhamad Zaini Rahim,50, subuh tadi.

 

Wan Mohd Hafizam berkata, dia baru saja menzi4rahi keluarga Mohd Afiq yang sedang membuat persiapan untuk pengebumlannya di Sungai Petani, Kedah.

 

“Jen4zah Mohd Afiq akan dikebumi,kan di Kampung Masjid Tlkam Batu, Kedah hari ini untuk urusan pengebumlan.

 

“Saya turut akan mengiringi mereka untuk memberi penghormatan ter3khir kepadanya.

“Sebagai penderm4 hatlnya saya turut terkes4n dengan pemergi4nnya. Doakan semuanya dipermudahkan,” katanya kepada Harian Metro.

Bagaimanapun, usaha Harian Metro mendapatkan Muhamad Zaini tidak berhasil apabila panggilan tidak dijawab.

Mohd Afiq Ikmal menerima raw4tan di H0spltal Selayang 13 Februari lalu selepas tidak sedarkan diri aklbat k0mplikasi h4ti.

 

Pemuda itu mencatat sejarah negara apabila menjadi penerima hati pertama di Malaysia pada 1999 selepas menerima hati daripada Wan Mohd Hafizam.

Wan Mohd Hafizam yang tidak mempunyai sebarang pertalian d4rah dengan Mohd Afiq Ikmal membuat keputusan itu atas dasar kemanusiaan dan mahu membantu pemuda itu yang mengal4mi mas4lah h4ti bengk4k ketika usianya 14 bulan.

Keber4nian Pegawai Bersekutu Angk4tan Pertahanan Awam (APM) yang menjadi penderm4 hati pertama Malaysia itu sekali gus membuka mata dan kesedaran kepada rkyat Malaysia tentang kepentingan pend3rmaan org4n.

Umat Islam tidak perlu takvt untuk menjadi pend3rma org4n. Ini penjelasannya

Dengan perkembangan pesat dalam bidang teknologi perub4tan moden, terdapat pelbagai kaedah untuk merawat penyaklt yang telah diperkenalkan dan ditemui. Antaranya adalah satu kaedah raw4tan pemindahan org4n yang telah terbukti berjaya merwat pesaklt-pesaklt yang mempunyai mas4lah keg4galan org4n dalaman. Sebenarnya, org4n atau angg0ta badan tertentu boleh dipindahkan daripada seseorang manusia kepada seseorang manusia yang lain bagi tujuan menggantlkan organ penerima yang ggal untuk berfungsi.

hukvm d3rma org4n

Terdapat beberapa org4n-org4n dan tlsu-tlsu yang boleh dipindahkan adalah jantvng,inj4p jantvng,hatl,buah plnggang,parv-parv,k0rnea mata,tul4ng dan kullt.Pemindahan org4n sebenarnya boleh dilakukan daripada pend3rma yang masih hidup atau yang telah menlnggal dunia. Hanya beberapa organ sahaja yang boleh diambil dari pend3rma yang masih hidup iaitu salah satu dari dua buah plnggang dan sebahagian hati.

Pend3rmaan organ dan tr4nsplantasi adalah suatu perkara yang dibenarkan dalam islam. Ini adalah kerana pend3rmaan dan pemindahan org4n memenuhi keperluan dalam pemeliharaan kehidupan manusia yang merupakan salah satu daripada lima objektif dalam maqasid al-Syar’iyyah (objektif undng-undng Islam). Isv pend3rmaan org4n masih dianggap perkara yang tepv dan kurang diambil perhatian dalam kalangan masyarakat di negara kita ini.

Di Malaysia isu pemindahan org4n telah mula dibincangkan pada tahun 1960 an lagi apabila Mufti Negeri Perlis mengeluarkan f4twa berhubung isv ini pada tahun 1965. Pandangan-pandangan yang dikeluarkan oleh ulama Islam berkaitan pemindahan org4n adalah bersifat ijtih4di iaitu ijtih4d yang dilakukan berdasarkan pendekatan-pendekatan fikah. F4twa yang bersifat ijtihadi seperti yang diterangkan oleh Sheikh Dr Yusuf al-Qaradawi iaitu tokoh ulama Mesir adalah fatwa yang masih boleh diperbincangkan seperti juga ijtihad manusia yang lain. Tambahan pula ia bersangkutan dengan hvkum mas4lah baharu yang tidak tercatat pendapat ulama-ulama terdahulu.

Secara asasnya,hkum pemindahan dan pend3rmaan org4n adalah harus. Ini kerana pemindahan dan pend3rmaan org4n memenuhi tuntutan memelihara nywa manusia yang merupakan salah satu daripada maqasid al syariah. Jaw4tankuasa Fatwa Bagi Majlis Hal Ehwal Agama Islam Malaysia yang bersidang pada 23 & 24 Jun 1970 telah memtuskan bahawa pemindahan mata dan jantvng daripada orang matl kepada orang hidup hukvmnya harus.

Orang Islam masih beranggapan bahawa individu yang mend3rma org4n seolah-olah akan tidak sempurna jas4dnya ketika dikebumlkan kelak. Namun sebenarnya Islam tidak mel4rang akan proses pend3rmaan org4n ini kerana ia sesuatu am4lan yang mulia dan satu lagi bentuk kebajikan. Di antara syarat-syarat yang perlu dilaksanakan sebelum proses pend3rmaan dan pend3rmaan organ adalah memastikan bahawa tidak ada alternatif lain yang boleh menyelamatkan ny4wa pesaklt. Memastikan supaya ia tidak mendatangkan kemud4ratan yang lebih besar kepada pend3rma dan penerima org4n. Setiap pend3rmaan org4n hendaklah dilakukan dengan ikhlas dengan niat untuk membantu kerana Allah S.W.T. Setiap pend3rmaan org4n hendaklah mendapat keizinan pend3rma dan ahli keluarga atau warisnya dahulu.

Tujuan Pusat Sumber Tram4nsplan Nasional ditbuhkan adalah untuk mendapatkan lebih ramai pengikrar pend3rmaan org4n untuk pend3rmaan kadaverlk (selepas kematlan) dan berperanan sebagai pusat pendaftaran penglkrar pend3rma organ dan tlsu serta menyimpan pengkalan data tentang bakal pend3rma-pend3rma ini. Pusat ini berkerjasama dengan organisasi bukan kerajaan, badan-badan agama, persatuan-persatuan pelajar, badan korp0rat dan ag3nsi ker4jaan. Maklumat lanjut tentang kenyataan dan persoalan tentang pend3rmaan org4n boleh dilayari melalui laman web Pusat Sumber Transplan Nasional.

Sumber dan Rujukan

Via kisah bena

Pemindahan Org4n dari Perspektif Islam (KKM dan JAKIM)

Pusat Sumber Transplan Nasional

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment on "18 hari tidak sed4rkan diri, Penerima hati pertama negara menlnggl dunia. Ini kata2 sedlh dari pend3rma"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*