Pelakon veteren, Idris Mat Diah menlnggl dunia

PELAKON veteran Idris Md Diah telah menghembvskan nfas terakhlr awal pagi tadi.

Berita kematian pelakon itu dimaklumkan rakan seperjuangan Azman Hassan melalui satu kemas kini di akaun Facebook.

“Inna lillahi wa’inna ilaihi roji’un, Al-Fatihah dan doa sejahtera buat Allahyrham seniman Idris Md Diah yang telah kembali ke rahmatullah awal pagi ini.”

Pada masa sama, anak arwh Alia memaklumkan ayahnya tidak sedarkan diri sekitar jam 2 pagi dan keluarga terus menghubungi ambul4ns.

Idris disahkan menlnggl dunia oleh pasukan perubatan pada jam 2.30 pagi.

Jenazh Allahyrham Idris dibawa ke Masjid Al-Faizin Desa Jaya, Kepong untuk pengurusan solat jenzh dan akan dikebumlkan di Tanah Perkvburan Taman Ehsan, Kepong, sebelum zohor.

Allahyrham Idris sangat sinonim dengan karakter bapa dan datuk dalam beberapa drama seperti Menantu Bilal, Andainya Takdir dan Zahir Tak Terucap.

Idris juga popular dengan watak ‘Pak Andak” menerusi drama bersiri 7 Hari Mencintaiku 2.

Arwh tak sempat tengok anak bernikah

“Ayah tanya bila kad kahwin saya akan siap kerana dia nak berikan kepada rakan-rakannya,” kata Nur Alia Muliyani, 27, anak kedua pelakon veteran, Idris Mat Diah, 61, yang mennggl dunia awal pagi hari ini.

Nur Alia yang akan berkahwin pada hujung tahun ini berkata, dia tidak menyangka pertanyaan itu antara petanda pelakon drama bersiri popular 7 Hari Mencintaiku 2 ini akan menlnggalkan mereka buat selama-lamanya.

“Saya tak terfikir apa-apa dan suruh dia tunggu kerana kad belum siap. Memang saya tak mengesy4ki apa-apa dan tak tahu rupanya itu soalan terakhlr ayah kepada saya,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut Alia, bapanya menghldap kenclng manis, tetapi suk4r ditentukan tahapnya kerana dia sudah lama tidak membuat pemerlksaan.

“Ayah memang tak makan ubt, tapi kami sekeluarga jaga pemakanan dia. Ayah pun jarang makan di luar dan sejak akhir-akhir ini selera makannya tiada. Dia kurang makan. Saya dan emak bagi makanan yang dia suka tapi itu pun dia tak makan,” katanya.

Idris juga mengikuti rutin berpantang makan, namun sesekali dibenarkan merasa pelbagai menu seperti masakan bergoreng dalam kadar sedikit.

“Kami satu keluarga amalkan minum air masak. Minuman bergula hanya dihidangkan untuk tetamu. Ia bukan dipraktikkan sejak ayah saklt, tapi disebabkan mak juga ada mas4lah jantvng.

“Ayah menlnggal mengejvt mungkin salah satu sebabnya kerana dia tak makan. Selera sudah tiada, malah nak menguny4h makanan pun tak boleh,” katanya.

Menurut Alia, bapanya suka berehat di rumah dan jika keluar pun hanya untuk bertemu rakan-rakan.

“Dia sangat menghargai mereka. 7 Hari Mencintaiku 2 adalah drama terakhlr lakonannya. Satu perngai ayah, dia bukan jenis yang suka bawa cerita kerja di rumah. Sepanjang 27 tahun hidup, saya tak pernah tanya berkenaan drama lakonan dia.

“Kalau dia nak cerita, dia akan cerita. Kami tak nak bagi dia ‘str3ss’. Begitu juga saya tak bawa hal kerja di rumah. Kami hanya fokus pada urusan keluarga,” katanya.

Menurutnya, setiap kali rakan-rakan bapanya bertanyakan drama lakonan beliau, mereka hanya menjawab dia terbabit dengan penggambaran.

“Kami memang tak tahu drama apa. Seperti kata rakan-rakannya, kar4kter ayah di luar dan dalam drama sama sahaja iaitu ‘soft sp0ken’, cuma dia ada bar4nnya tapi bergantvng pada situasi dan keadaan,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber:kisahbena

Be the first to comment on "Pelakon veteren, Idris Mat Diah menlnggl dunia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*