Video cikgu ‘gar4ng’ raih 17 juta tontonan di TikT0k, lvcu ramai buat par0di termasuk Diana Danielle – “Nampak mekap teb4l tu sebab filter”

SEORANG guru menjadi perhatian gara-gara video perwatakannya yang ‘gar4ng’ di dalam kelas, sehingga membuatkan netlzen terhibur.

Menerusi rakaman berdurasi 30 saat itu, guru berkenaan sedang mengagihkan makanan kepada murid-murid kelas dengan menyebut nama salah seorang daripadanya.

“Yang lain duduk dulu, jngan makan dulu!” kata guru berkenaan dengan nada suara dan perubahan pada mimlk muka yang gar4ng tetapi mencult hati.

Hanya beberapa hari, video tersebut meraih 17 juta tontonan dan lebih 1.4 juta ‘like’.

Diana Danielle turut melakukan video parodi.

Susulan perkongsian video yang tul4r itu, ramai yang membuat video parodi menggunakan audio suara guru tersebut termasuk pelakon Diana Danielle.

Guru berkenaan, Herdiana Abdul Hamid berkata, dia tidak menyangka video yang dirakamkannya dalam kelas itu mendapat sambutan di luar jangkaan.

Wanita berusia 33 itu bagaimanapun menjelaskan bahawa video tersebut dirakamkan ketika waktu rehat dan bukannya ketika sesi pengajaran dan pembelajaran.

“Waktu rehat pun kami amalkan S0P (prosedur 0perasi standard) di mana pihak kantin akan menghantar makanan yang dipesan lebih awal oleh murid-murid, ke kelas.

“Tapi bukan semua kerana terdapat sebahagian murid yang membawa bekal dari rumah. Sebagai guru di kelas, saya menguruskan aglhan makanan kepada murid-murid.

Teacher Dian berpengalaman sebagai guru selama 10 tahun.

“Saya akan pastikan semua murid akan mencucl tangan, membaca doa dan bersama-sama makan di dalam kelas mengikut S0P. Saya tukar suara ala Doraemon ‘akil b4ligh’ tu sebab nak minta murid yang dah ada makanan dulu supaya tunggu rakan-rakan yang lain,” katanya kepada mStar.

Merupakan guru Bahasa Inggeris bagi Tahun Satu dan Dua di sebuah sekolah rendah di Negeri Sembilan, Herdiana yang lebih dikenali sebagai Teacher Dian berkata, dia sememangnya garang, bukan sahaja di sekolah malah di rumah.

“Saya bukan garang yang buat murid-murid takut, tapi gar4ng yang mendidik murid-murid. Sebenarnya saya seorang guru yang ceria dan kelakar.

“Saya suka bercerita, kalau bercakap tak berhenti. Ada saja perkara yang nak cakap. Saya juga akan buatkan murid-murid gembira,” ujarnya yang berasal dari Teluk Intan, Perak.

Antara kenangan sebagai guru bersama murid-murid.

Menurut guru yang berpengalaman selama 10 tahun itu, dia sebenarnya baru mempunyai akaun TikT0k sejak awal tahun kerana mahu mengikuti tip-tip berkaitan keibubapaan, teknik suntlngan fotografi dan mekap.

“Saya fikir apa nak post di TikT0k. Jadi, saya rakamlah keadaan saya di kelas. Sebab mak ayah pun nak tahu macam mana keadaan guru dan anak-anak mereka di sekolah.

“Saya memang ikuti tip mekap juga di TikT0k. Tapi ingin saya jelaskan video tersebut sebenarnya menunjukkan wajah saya guna filter di story di Instagram, jadi nampak macam mek4p tebal tu sebab guna filter,” ujarnya yang juga gemar berkaraoke pada masa lapang.

Teacher Dian (hadapan) bersama rakan-rakan guru.

Teacher Dian yang merupakan ibu kepada dua cahaya mata berkata, video parodi yang menlru 4ksi dan menggunakan audio suaranya di aplikasi TikTok ternyata melucukan.

“Saya rasa kelakar sebab bagi saya video tu biasa-biasa saja. Tapi kalau ramai yang melihatnya secara p0sitif dan terhibur, saya syukur Alhamdulillah… macam video parodi Diana Danielle tu kelakar sangat!

“Bagi komen-komen neg4tif yang turut saya terima, saya terima dengan hari yang terbuka. Mohon maaf sekiranya ada yang tidak bersesuaian atau yang tidak suka,” tambahnya.

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh mStar (@mstaronlineofficial)

Sumber:mstar

Be the first to comment on "Video cikgu ‘gar4ng’ raih 17 juta tontonan di TikT0k, lvcu ramai buat par0di termasuk Diana Danielle – “Nampak mekap teb4l tu sebab filter”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*