Bayl 18 Hari Mavt Selepas Mvlutnya Dicivm, D0ktor Dedah Bah4yanya

Kadang-kala tanpa kita sedari, ada rislk0 yang menanti ibu dan bapa apabila membenarkan bayl mereka dicivm oleh orang ramai.

 

Walaupun ia dianggap perkara biasa, namun ia boleh mendatangkan rislk0 kepada b4yi anda.

 

Rislk0 mencivm mvlut bayl boleh mengvndang mavt

 

Kebiasannya apabila rakan-rakan dan saudara-mara datang mel4wat pastinya ada yang ger4m sehingga bertlndak mencivm mereka.

 

Menurut Dr Ahmad Luqman Bukhari, perbuatan mencivm mlut b4yi mempunyai rislk0 tersendiri sehingga boleh membawa mavt.

 

Tolonglah jangan civm di mlut b4yi

Ad by Valueimpression
Menerusi laman Twitter, Dr Ahmad Luqman Bukhari sempat berpesan supaya elakkan mencivm b4yi di mvlut kerana ia boleh mengvndang bhya.

 

“Banyak je tempat lain sebenarnya kita boleh cium tapi tol0nglah jangan civm kat mlut b4yi sebab tu mungkin boleh jadi pvnca si c0mel tu pergi buat selama-lamanya.”

Selepas dua jam dicivm, b4yi itu mula lemblk

Menurut Dr Ahmad Luqman yang menglmbas satu peristiwa yang menyakslkan b4yi berusia 18 hari menlnggal dunia kerana jangkltan h3rpes.

“Dalam masa dua jam je lepas dicivm oleh ahli keluarga yang lain, emaknya perasan dia dah mula lemblk dan tak nak menyusu.”

Pernafasan bermas4lah dan org4n badan gag4l berfungsi

“Apa lagi, kel4m kabvt terus ke h0spital. Sampai je kat sana, tengok-tengok pernafasannya pula bermas4lah dan organ badan sebahagiannya ggal berfungsi.”

“Kesian sangat. Bila disiasat, barulah tahu rupanya si kecil tu mengal4mi jangkltan vlrus herpes yang terseb4r melalui civman,” ujar Dr Ahmad Luqman.

Ujar Dr Ahmad Luqman, tak salah untuk mana-mana individu menzahirkan rasa kasih sayang dan bermanja dengan si cilik itu, namun mereka perlu peka dengan rislko menanti.

Tubuh mereka akan jatvh saklt, tenat dan paling menakvtkan bila seluruh org4n penting dalam badan gagal berfungsi lalu mengaklbatkan kematlan.

Tak salah suka dan sayang pada anak

“Tak salah kita ni suka sangat kat budak, sayang benar kat anak. Kadang tu punyalah cute dia orang ni sampaikan rasa nak cublt-cublt pipi temb4m tu. Nak civm-civm dan tak nak lepaskan sebab best sangat bau baby.”

“Tapi kalau kita sengaja civm kat mulut dia, banyak kvman yang terdapat pada mulut berislk0 untuk berpindah ke tubuh si comel tu.”

“Pada kita ni, jangkltan seperti vlrus RSV, penyaklt Hand, Mouth and Foot disease, Herpes HSV-1 boleh jadi tak bagi kes4n sikit pun.”

Kalau berjangklt pada b4yi, tubuh mereka akan jatvh saklt

“Malangnya kalau terjangklt pada baby, tubuh mereka akan jatvh saklt, tenat dan paling menakutkan bila seluruh org4n penting dalam badan gag4l berfungsi lalu mengaklbatkan kematlan,” jelasnya lagi.

Selain itu, Dr Ahmad Luqman turut membuat beberapa peringatan berhubung cara mengend4likan b4yi termausklah menjaga kebersihan diri dan mengel4kkan kehadiran tetamu yang sedang tidak sihat.

Halang perokok datang dekat pada b4yi

“Selalu cuci tangan dulu sebelum sentuh byi dan elakkan civm mlut b4yi. Jangan terima pelwat yang tak sihat terutamanya kalau ada yang sels3ma, dem4m, batvk, dan saklt badan.”

“Hal4ng perok0k dari datang dekat dengan byi kita sebab habvk rok0k yang melekat dekat badan tu boleh buatkan saluran pernafasan si comel tu meradang dan ses4k nafas.”

Byi tiga bulan berislk0 kerana imuniti badan sangat rendah

“Kerapkan cuci permainan byi dengan air dan sabun. Byi berusia bawah tiga bulanlah paling berislk0 sebab imuniti badan dia masih sangat rendah.”

“Sebab tu sebolehnya kita jangan bawa dia ke tempat yang ada ramai orang seperti mall, restoran atau pun expo,” jelas d0ktor yang bertugas di H0psital Tunku Ja’afar, Seremban, Negeri Sembilan.

Semoga perkongsian ini mendatangkan manfaat dan pengajaran bagi kita semua untuk lebih peka dan prihatin dengan kanak-kanak.

Sumber:yoynetwork

Be the first to comment on "Bayl 18 Hari Mavt Selepas Mvlutnya Dicivm, D0ktor Dedah Bah4yanya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*