Seronok hati suami telah dibenarkan kawin dua. Rupa-rupanya isteri tua dah rancang sampai aku terkena.

Kisah ini aku lalui sendiri. Ya, aku sblm ini ada dua isteri. Isteri pertama berpelajaran tinggi dan berjawatan besar, dan isteri kedua lepasan SPM sahaja serta anak yatlm sejak usia 16 tahun.

Memang aku nikah kedua tanpa izin isteri pertama Tapi aku nikah kali kedua dengan terhormat, bukan kawin seberang atau tanpa persetujuan keluarga isteri kedua.

Malah, waktu aku bersanding, isteri pertama hadir dan tengok mata sendiri untuk puaskan hatinya.

Lepas untuk belanja dapur dan bayar rumah sewa. Memang susah, sehingga keluarga malv sebab penuntut hut4ng datang ke rumah mencari aku. Malah, ke tahap mengganggu isteri dan anak2.

Maka, disini la aku lihat uji4n Allah yg Maha Besar. Seorg isteri diujl apabila lelaki tidak punyai apa. Isteri mula layan acvh tak acvh. Hubunggn sekadar ada duit baru boleh, tak de duit tak boleh. dan aku mula tawar hati.

Maka, isteri pertama menvntut cer4i dalam aku tertek4n mencari d4han utk berpaut naik ke atas semula. Apakan daya, malah ibu sendiri menyokong perkara yg diminta oleh isteri pertama.

Isteri kedua, Alhamdulillah walau dihlna oleh ibu ku sendiri dan bekas isteri sbg per4mpas dan tidak berpelajaran, dia lah yg susah pyh berhuj4n pnas dgn aku mencari rezekl.

sama2 sus4h, sehingga tidur di RNR setiap mlm sbb tiada tmpt tinggal. Mndi dan solat di RNR.

Kami susah tidak meminta-minta dan tidak siapa yg tahu. Isteri kedua dgn senyap jual cincin, gelang dan rantai utk aku dan anak – anak duduk rumah sewa.

Ya Allah, aku btul rasa hlba dgn peng0rbanan isteri aku. Dan kini, isteri kedua juga yg masak dan mkn bersama anak bekas isteri pertama serta mengajar mengaji dan solat bersama bila aku amik abg-abg bermlm dirumah kecilku.

Anak – anak bermain bersama dan seronok bebas main tanpa sek4tan kerana hubungan d4rah mereka adalah adik beradik kandung sebapa.

Tak kisah la bekas isteri pertama k4si ke tidak, aku dah tak amik pusing apa dia nak cakap. Hati aku dah tak de rasa apa pada bekas isteri lg. sekadar tegur gitu jea bila amik anak, pastu bla jea.

Dia tetap senyum dan berkata, “syurga mummy pd Abi dan keredhaan Abi utk mummy.. Mummy bkn org berpelajaran atau kaya, tapi mummy cuba terbaik utk Abi dan semua anak Abi & mummy..”

Semoga kisah saya menjadi panduan utk semua, bkn status siapa isteri pertama kedua ketiga keempat lebih utama…tapi siapa yg bert4han utk bersama susah senang.

Bkn hanya meminta tapi apa yg kita sanggup beri dgn hati ikhlas demi rumahtangga. Sekian,

Sumber:kuasaviral

 

Be the first to comment on "Seronok hati suami telah dibenarkan kawin dua. Rupa-rupanya isteri tua dah rancang sampai aku terkena."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*