Ada yang pakai ‘t0peng’! Buat macam2 ibadah, tapi makan rasvah – Ayob Khan

Tidak perlu diperkenalkan lagi ger4ngan Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay yang terkenal dengan sikap ketegasan serta keberanian dalam memikvl tanggungjawab dan profesion sebagai p0lis.

 

Kebenaran itu pahit untuk ditelan! Baru-baru ini, beliau menggulas mengenai isu berhubung kait dengan pelakuan rasvah dimana berlaku dalam kalangan individu yang membuat amal jariah.

Begitulah realiti manusia hari ini, solat tidak tinggal dan bergelar ‘Haji’ tetapi sanggup memakan duit h4ram. Menurut laporan Sinar Harian, watak sebegitu itu sudah menjadi ‘makanan’ Ketua P0lis Johor tersebut.

Pengalaman luas di Cawangan Khas Bukit Aman, tidak hairan sekiranya beliau boleh ‘membaca’ perwatakan manusia sekali gus tidak mudah terperdaya dengan tlpu helah mereka.

 

“Orang Malaysia kita ini ada kecendervngan bila nampak orang derma sahaja, (perbuatan) yang lain tertutup.

“Kita nampak seseorang itu pernah terlibat dengan itu dan ini tetapi ada gelaran, rumah besar, duit banyak sampai bertabur atas lantai.

 

“Takkan tak terdetik persoalan dari mana dia dapat duit banyak begitu? Dia bisnes apa?” katanya menerusi temubual eksklusif.

Selain itu, Ayob tidak men0lak kemungkinan terdapat segelintir individu kelihatan alim yang gemar bersedekah dan mend3rma tetapi sekadar lakonan semata-mata.

“Jika kita membuka mata untuk memerhati dan membaca setiap perincian yang dipamer dalam gerak tubuh dan tutur katanya, kita akan ketahui siapa sebenarnya yang berselindung di sebalik t0peng itu.

 

“Contohnya, duit rasvah pergi haji. Dia ambil rasvah banyak-banyak, RM3 ke RM4 juta setahun, dan tiap-tiap tahun dia pergi menunaikan haji. Lepas itu dia minta ampunlah.

“Balik, minta rasuah lagi. Tahun depan pergi haji lagi. Betul? Ada karakter macam itu, kan?” soalnya tegas.

Sumber: Astro Awani (Israr Khalid)

 

Via https://ohmymedia.cc/ada-yang-pakai-t0peng-buat-macam2-ibadah-tapi-makan-rasvah-ayob-khan/.

Be the first to comment on "Ada yang pakai ‘t0peng’! Buat macam2 ibadah, tapi makan rasvah – Ayob Khan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*