“Sebelum seluruh alam terpes0ng, saya betulkan”- Ramai Tertlpu? Rupanya Tiada Caj Minimum Kalau Nak Bayar Guna Kad

Korang mesti pernah al4mi perkara ni kan? Kon0n nak go cashless dan bayar guna kadtapi bila sampai di kaunter pembayaran, kena beli lebih dari amaun tertentu baru boleh nak gunakan kad.

Perkara ni bukan asing ye di Malaysia, rasanya ini bukan kali pertama atau kedua isv ini dibincangkan.

Semalam, sebuah bebenang di Twitter rancak membincangkan tentang perkara ini.

Semuanya bermula daripada satu tweet yang mengatakan kon0nnya pembelian melebihi RM20 sahaja dibenarkan membuat pembayaran menggunakan kad debit.

Tidak cukup dengan itu, pengguna twitter terbabit siap mem3rli sambil meminta pel4nggan tersebut untuk ke mesln pengeluaran wang dan kon0nnya pel4nggan perlu memahami prosedur kedai.Mujur ada @eleenkasim menerangkan perkara yang sebenarnya.

Sumber: Twitter

“Bercakap pasal pr0sedur, surcaj tidak boleh dikenakan keatas mana mana kad debit ataupun kredit. Jika berlaku pada anda, simpan reslt dan buat aduan pada bank anda”

Cara Membuat Aduan Ke Bank Negara

Mesti ramai yang masih kelirv dan tak percaya mengenai perkara ini kan? Jadi untuk mencerahkan dan memberikan maklumat tepat dan sahih tentang hal ini, L0bak Merah rujuk terus ke Bank Negara dan perkara ini memang ada dicatat dalam laman web BNM sendiri.

 

 

Berikut adalah maklumat yang perlu diberikan kalau korang nak membuat aduan ke atas peniaga yang mengenakan surcaj atau jumlah minimum pembelian untuk trans4ksi kad pembayaran.

 

 

Maklumat yang diperlukan (Sila rujuk gambar di bawah)

  1. Butiran peribadi anda (cth. nama penuh, nombor KP, nombor telefon)
  2. Nama penuh peniaga;
  3. Alamat peniaga;
  4. Nama pemeroleh saudagar (merchant acquirer) – institusi yang menyediakan terminal pembayaran – yang boleh didapati pada bahagian atas slip transaksi kad pembayaran atau terminal kad pembayaran; dan
  5. Bukti bahawa peniaga mengenakan surcaj atau jumlah pembelian minimum (cth. resit transaksi yang terdapat jumlah surcaj, notis yang dipaparkan di outlet peniaga yang menunjukkan bahawa surcaj atau jumlah pembelian minimum akan dikenakan.


Sumber: BNM
Sumber: BNM</a


So sekarang dah tau kan?

Sumber : Bank Negara Malaysia

 

Via LM

Be the first to comment on "“Sebelum seluruh alam terpes0ng, saya betulkan”- Ramai Tertlpu? Rupanya Tiada Caj Minimum Kalau Nak Bayar Guna Kad"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*