Thr0wback Kenangan Raya Yang Kita Rindukan Sebelum C0VID 19 MeIanda Dunia

Tahun ini boleh dikatakan sudah masuk dua tahun bagi mereka yang tinggal di perantauan tidak pulang ke kampung halaman bertemu ibu ayah dan sanak saudara yang tercinta.

Selepas pandemik C0VID 19 tersebar dan k3s makin meningkat dari hari ke hari, ker@jaan telah meIarang rkyat untuk merentas negeri termasuklah pada Hari Raya Aidilfitri kali ini yang bakal disambut beberapa hari lagi..

Sudah pastinya banyak kenangan raya terdahulu yang kita rindui, kan? Meh admin thr0wback kembali kenangan Raya yang kita rindukan sebelum C0VID 19 meIanda negara kita.

1. Balik kampung 

Ingat lagi tak masa di mana kita sanggup ambil cuti dua tiga hari awal sebelum raya hanya kerana nak balik kampung awal jumpa mak dan ayah? Haa rasanya inilah kenangan raya paling ramai rindu, kan?

Lepas tu korang pasti takkan lupa, bagi mereka yang balik naik bas atau kereta api, battle nak mendapatkan tiket balik sebab tak0t sold tu memang giIalah! Kadang-kadang tak pasal-pasal ada yang men@ngis di pagi raya sebab kena t!pu dengan uIat tiket.

Sehari sebelum raya, ibu kota seperti Kuala Lumpur dan Selangor jadi kosong macam gh0st t0wn. S@yu je tengok jalan kosong semua orang dah balik kampung. Ah rindunyaaa! 

2. Last minit sh0pping baju raya di bazar

Masih ingat lagi tak kalau di Jalan TAR, sehari sebelum raya atau pada malam raya, penjual-penjual kat situ mesti bagi diskaun kaw-kaw punya demi nak jual habis baju raya dorang?

Haa masa-masa macam inilah ramai di kalangan warga kota sanggup berasak-asak dengan orang ramai demi nak dapat baju raya last minit buat anak-anak dan sekeluarga. Kalau korang lucky, boleh dapat baju raya RM30 sehelai ooo.. mana nak dapat dah sekarang kan? Beli online pun mahal!

Meskipun Bazar Aidilfitri Jalan TAR masih dibuka, ada kemungkinan nak dapat vibes berasak-asak atau rasa excited nak beli baju raya tu mungkin taklah macam zaman sebelum C0VID 19. Kalau bazar ramai gitu, dah kena tutup lama dah dengan MKN.

3. Berjalan dari rumah ke rumah kutip duit raya

Mungkin perkara ini tak diamalkan oleh kanak-kanak di bandar, tapi kalau korang beraya di kampung mungkin masih ramai budak-budak yang sanggup beraya dari satu rumah ke satu rumah demi nak mengumpul duit raya.

Kalau rajin berjalan satu kampung, haa banyaklah duit raya dia dapat kutip. Bukan nak menziarah dan makan kuih raya sangat pun budak-budak ni. Hanya nak seronok-seronok berjalan dengan kawan-kawan sambil kumpul duit raya.

Tapi perkara macam ni dah tak boleh diamalkan di zaman C0VID 19 kerana bimbang akan penyebaran w@bak tersebut. Bayangkan kalau satu kampung budak-budak ni dah round dan salah seorang ada C0VID 19, habislah semua berj@ngkit nanti. Sed!hnya… 

4. Berkumpul ramai-ramai dengan sepupu sepapat malam raya 

Sebelum C0VID 19, pada malam raya, kebanyakan dari kita sudah pulang ke kampung halaman dan berkumpul bersama saudara mara untuk menyambut Aidilfitri keesokan harinya.

Malam inilah antara malam yang paling hav0c, sebab ada di antara kita baru setahun sekali nak berjumpa dengan sepupu sepapat, bertanya khabar dan ada juga berg0sip tentang status kehidupan mereka masa kini. Yelah ada yang bagitahu dah nak tunang, nak kahwin. Baru break up dengan boyfriend ke apa kan… 

Sekarang semua tinggal kenangan, kalau nak jumpa pun maybe kita boleh buat video call ramai-ramai atau guna aplikasi Zoom macam raya tahun lepas.

5. Open house 

Selepas seminggu raya dan kebanyakannya dah pulang ke bandar semula, antara event yang dinanti-nantikan pastinyalah open house! Haa masa inilah korang nak melaram baju raya yang dua tiga helai korang beli tu dari Zalora kan?

Lagi best kalau crvsh korang buat open house dan korang dijemput datang untuk bertemu dengan mak ayah dia. Mesti tersipu-sipu maIu kan masa tu.

Tapi bagi tahun ini, ker@jaan telah menetapkan yang open house tidak dibenarkan diadakan sama sekali sebab ia juga boleh jadi pvnca penyebaran w@bak C0VID 19 kalau tak dikawal.

Apa-apapun tahun ini, kita bersederhanalah dalam menyambut Hari Raya Aidilfitri. Sambut tetap sambut walaupun di perantauan.

Meskipun ibu bapa kita jauh di mata, tapi mereka dekat di hati kita. 

Sumber lm

 

Be the first to comment on "Thr0wback Kenangan Raya Yang Kita Rindukan Sebelum C0VID 19 MeIanda Dunia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*