Viral Foto Ziarah Suami Ketika Bertugas SJR, Wanita Dik0mpaun RM2k

Sebelum ini, tuIar sekeping foto yang memaparkan seorang wanita bersama tiga anaknya yang dipercayai menziarah suaminya yang sedang bertugas di sek@tan jalan raya (SJR) Persiaran Selatan hala keluar ke Dengkil, Putrajaya.

Hasil soal siasat yang dijalankan, angg0ta tersebut bersama keluarganya tinggal di daerah Putrajaya.

Isteri dik0mpaun

Bagaimanapun, menerusi satu kenyataan media yang telah dikeluarkan oleh Ibu Pejabat P0lis Daerah Putrajaya, menjelaskan wanita itu sudah dikenakan k0mpaun sebanyak RM2,000 kerana mel4nggar  kerana mel4nggar prosedur 0perasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ujar Ketua P0lis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Fadzil Ali foto yang tular itu secara tidak langsung menyebabkan pihak p0lis menerima pelbagai resp0n daripada netizen.

Isteri dan anak-anak anggota terbabit datang menaiki dua kenderaan yang berbeza untuk singgah sebentar bagi menyerahkan juadah Aidilfitri kerana suami bertugas pada pagi itu.

Bagi dkwaan menaiki kenderaan melebihi h@d tiga orang untuk sebuah kenderaan, tiada k0mpaun yang dikeluarkan kerana mereka menaiki dua kenderaan berbeza.

Susulan daripada itu k0mpaun telah dikeluarkan ke atas isteri angg0ta terbabit mengikut Peraturan 17 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Peny4kit Berjngkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jngkitan) 2021 [P.U.(A) 225/2021] kerana meIanggar S0P PKP dengan menziarah suami di SJR.

Pada awalnya, perbuatan itu dilihat sebagai satu tanggungjawab isteri untuk memberi sokongan m0ral kepada suami yang sedang bertugas dengan menghantar juadah di pagi raya.

Namun, kepentingan awam adalah melebihi kepentingan individu dan pihak poIis tidak mahu perbuatan sedemikian dijadikan alasan oleh semua ahli keluarga petugas untuk melawat keluarga yang bertugas di lapangan pada hari raya atau pun hari biasa.

Kenyataan media

Sumber: Ibu Pejabat P0lis Daerah Putrajaya & Facebook

Be the first to comment on "Viral Foto Ziarah Suami Ketika Bertugas SJR, Wanita Dik0mpaun RM2k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*