Dah Sampai KKM Sediakan Kontena Khas Pun Masih Tak Percaya C0vid-19 Itu Wujud, Masih Ada Yang lngkar SOP

Ahad, 16 Mei 2021, seramai 32 orang awam ditahan kerana berkeliaran, melepak dan memancing di Dataran Persiaran Karpal Singh, George Town, Pulau Pinang sedangkan ker@jaan telah mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Ker@jaan telah melaksanakan PKP 3.0 seluruh negara bermula 12 Mei hingga 7 Jun bagi mengekang penularan w@bak C0vid-19, susulan trend peningkatan kes positif C0vid-19 yang semakin memb!mbangkan di mana ada k3s baharu setiap hari masih kekal pada lima angka.

Kesemua orang awam terbabit ditahan oleh sepasukan angg0ta dari Balai PoIis Jalan Petani yang terdahulu membuat pemantauan pematuhan prosedur 0perasi standard (SOP) di kawasan tumpuan ramai.

PKP 3.0, R@KYAT MASIH lNGKAR, IANGGAR SOP, BAGAIKAN KEBAL DARI C0VID-19

Sementara itu di media sosial, netizen turut berkongsi kedegilan sebahagian besar masy@rakat yang jelas meIanggar SOP dengan mengunjung pusat beli-belah di beberapa lokasi popular, termasuk sebuah pusat beli-belah di Putrajaya.

Di waktu sebegini, orang ramai sepatutnya duduk di rumah dan hanya keluar sekiranya terdapat keperluan untuk berbuat demikian. Contohnya membeli barang keperluan rumah dan anak.

Tetapi berdasarkan gambar dan video yang dikongsikan di media sos!al, rata-rata masih lngkar seolah-olah diri mereka kebal dari v1rus berb4haya itu. HaI ini membuatkan netizen tertanya-tanya apakah pelaksanaan PKP 3.0 kali ini berkemampuan untuk menurunkan angka k3s atau masih kekal meningkat.

SEDIA KONTENA KHAS UNTUK M4YAT/JEN4ZAH MNGSA C0VID

“Lebih 80 peratus kem4tian ak!bat jngkitan C0vid-19 di negara ini adalah daripada golongan berusia dan menghid@p lebih satu peny4kit kr0nik atau kom0rbiditi. Kebanyakan mereka mendapat jngkitan daripada ahli keluarga terdekat.

“Jika anda tinggal bersama golongan berisik0 tinggi, lindungi diri anda untuk melindungi mereka,” kata kenyataan KKM di Facebook.

USAHA FRONTLINERS DIPERLEEKEH, DIPERS3NDA TANPA RASA BERSALAH

 

Pun begitu, masih ramai netizen yang ‘menyer@ng’ KKM dengan mengatakan angka k3s positif yang dimaklumkan setiap hari itu adalah paIsu kerana mahu menghaIang orang ramai dari pulang ke kampung menyambut hari perayaan.

Keadaan ini mem@ksa KKM terpksa menutup ruangan k0men dan dalam masa yang sama barisan Frontliners terkiIan dengan tind4kan tidak bertanggungjawab netizen yang memperIekehkan usaha KKM membendung penularan wab@k C0vid-19. 16 bulan frontliners k0rbankan tenaga tanpa henti, semata-mata untuk menyelamatkan mngsa C0vid-19, masih lagi tidak mampu menyedarkan orang ramai yang berterusan mentertawakan usaha fr0ntliners.

Apa lagi yang netizen mahukan? Mahu diri sendiri dan keluarga masing-masing dijangkiti v1rus berb@haya tersebut yang seterusnya menikmati kesengs@raan yang tidak diingini itu untuk sedar bahawa ini semua bukan permainan angka?

Bak kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, “Kita tidak mahu sampai kepada tahap perlu pilih siapa yang hidup, siapa yang m4ti.”

Sumber tr

Be the first to comment on "Dah Sampai KKM Sediakan Kontena Khas Pun Masih Tak Percaya C0vid-19 Itu Wujud, Masih Ada Yang lngkar SOP"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*