Angg0ta P0lis Seb@k KehiIangan Ibu, Ayah & Adik Ak!bat C0vid-19

Sehingga semalam, k3s C0vid-19 di negara kita mencatatkan sebanyak 505,000 k3s dan merekodkan sebanyak 2,199 kem4tian. Jika dilihat angka tersebut merupakan angka yang besar dan menjadi anc4man kepada semua pihak terutamanya pihak Kemnterian Kesihatan Malaysia (KKM).

Apa yang lebih meris@ukan, apabila v1rus ini boleh mengnc@m ny4wa tanpa mengambil kira umur dan tahap kesihatan seseorang itu. Seperti kisah seorang Lans Koperal Siti Nurul Hawana Amran menceritakan kehiIangan insan tersayang iaitu kedua ibu bapa dan adiknya yang men!nggal dunia berikutan v1rus C0vid-19 ini.

Potret gambar terakhir.

Difahamkan, keluarga ini sempat mengambil potret keluarga bersama ketika menyambut Hari Raya Aidilfitri. Difahamkan, kedua-dua ibu bapanya yang dikenali sebagai Amran Sadon, Hasminah Parmin, men!nggal dunia Jumaat lalu ketika menerima rawatan di H0spital CanceIor Tunku Muhriz (HCTM), Cheras.

Manakala, adik lelakinya dikenali sebagai Muhammad Luqman Idham Amran, baru sahaja men!nggal dunia 6 pagi semalam, ketika menerima rawatan di H0spital Sungai Buloh, Selangor. Apa yang lebih meruntun hati, apabila dia (Hawana) menceritakan kedua-dua ibu bapanya tidak sempat men!nggalkan sebarang pesanan kepada dirinya selepas dikejarkan ke h0spital.

Sepanjang Ramadan lalu mereka ada mengerjakan solat tarawih di surau berhampiran rumah kami di Pangsapuri Permai, Jalan Landai Permai, Sungai Besi dan kemungkinan mendapat jngkitan daripada situ.

‘Tak sngka adik pula yang pergi’

Berbicara lebih lanjut, gadis ini menceritakan ibunya telah dikejarkan ke HCTM Khamis yang lalu, berikutan keadaanya yang semakin ‘ten@t’ ketika itu.

Namun, apabila saya memberitahu arw4h ayah, emak semakin krit!kal, tiba-tiba ayah mengadu ses4k nafas sebelum kami menghubungi ambuIans dan dia dihantar ke h0spital sama pada sebelah malam.

Mereka gagaI diselamatkan dan men!nggal dunia keesokannya dan yang ralatnya, mereka tidak sempat men!nggal apa-apa pesanan buat saya.

Pada masa yang sama, dia menjelaskan adiknya yang sedang mendapatkan rawatan berasa hiIang semangat selepas mengetahui kedua ibu bapanya sudah dijemput Ilahi.

Namun tidak sangka hari ini adik pula pergi meninggalkan kami. Saya bersama anak buah, adik ipar juga perlu menjalani kuar@ntin sehingga 30 Mei ini selepas menjalani ujian calitan jam 10 pagi tadi.

Sumber hmetro

Be the first to comment on "Angg0ta P0lis Seb@k KehiIangan Ibu, Ayah & Adik Ak!bat C0vid-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*