Lelaki Melayu Ini Antara ‘Pewaris’ Ip Man Untuk Seni Wing Chun Di Dunia

Jika anda adalah saIah seorang peminat setia filem @ksi Ip Man, sudah pasti anda mengetahui apakah itu kung fu Wing Chun yang diamalkan oleh Donnie Yen dalam filem tersebut.

Walaupun seni mempertahankan diri itu sin0nim dengan masyrakat Cina, namun siapa sangka ada lelaki Melayu yang mahir ber- wing chun seakan-akan Ip Man di negara kita.

Bukan sahaja boleh berkuungfu seakan-akan pelakon aksi handalan, namun lelaki Melayu ini, Kahar Saidun juga boleh mengendalikan kelas untuk mengajar Wing Chun di sekitar Kuala Lumpur dan Petaling Jaya.

Beliau yang sudah hampir 30 tahun meIibatkan diri dalam seni mempertahankan diri Wing Chun berkata dia mula mempelajari seni itu sejak meninggalkan bangku persekolahan pada 1991.

Bercerita kepada Bernama seperti dipetik portal Malaysiakini, Kahar juga mended4hkan dirinya sudah pun boleh dianggap sebagai grand master kung fu Yip Kin Wing Chun atau dalam bahasa mudahnya sebagai seorang sifu.

Namun begitu, perjalanannya sebagai seorang anak Melayu untuk mempelajari Wing Chun bukanlah mudah pada awal pembabitannya.

“Bagi kebanyakan guru atau pengamal Wing Chun tradisional, seboleh-bolehnya mereka hanya mahu memperturunkan seni mempertahankan diri itu dalam kalangan angg0ta keluarga dan engg@n menerima murid luar,” jelasnya.

Bagaimanapun, dia akhirnya diterima sebagai anak murid oleh sifu Yip Fook Choy pada 1991 di Pudu dan menjadi satu-satunya budak lelaki Melayu dalam kalangan murid sifu tersebut.

Ketika melanjutkan pelajarannya di United Kingdom, dia juga berpeluang untuk mempelajari Wing Chun bersama seorang lagi sifu yang dikenalinya di sana.

Bagaimanapun, bersama sifu tersebut dia mempelajari seni Wing Chun Ip Man dari Hong Kong yang sedikit berbeza dari apa yang dipelajarinya ketika berada di Malaysia.

Di Malaysia, dia mempelajari Wing Chun berketurunan Yip Kin bersama sifu pertamanya Yip Fook Choy.

Ketika di UK juga, dia sempat menyertai perIawanan sesama peminat seni mempertahankan diri dan berjaya menew@skan lawannya dengan Wing Chun yang dimilikinya.

Bagaimanapun, ketika menceritakan perkara tersebut kepada sifunya di Kuala Lumpur, dia menerima pengajaran yang sangat berguna.

“Sebaliknya, beliau terus memusingkan badan saya dengan hanya satu tangan sehingga menyeb@bkan saya tersungk0r,” katanya menambah pada saat itulah beliau terkedu, insaf dan menyesaI dengan keeg0an dirinya.

“Sejak daripada peristiwa itu, saya sedar bahawa seni mempertahankan diri bukan untuk mencet0skan pergad0han, sebaliknya perlu bersikap rendah diri setiap masa,” jelasnya.

Mungkin ada yang peIik dan tertanya-tanya kenapa Kahar tidak mempelajari seni mempertahankan diri yang lebih sinonim dengan masy@rakat Melayu seperti siIat.

Menjelaskan perkara tersebut, Kahar berkata dia sebenarnya cuba untuk mengikuti jejak langkah arw4h ayahnya yang berkebolehan mempraktikkan pebagai seni mempertahankan diri.

“Namun, beliau mencadangkan agar saya mempelajari seni mempertahankan diri Cina kerana ayah pernah mempelajari kung fu shaolin ‘Lohan 18 Hands’.

Selain mahir berkung fu, Kahar juga terIibat dalam membuat persembahan tarian s!nga yang juga sin0nim dengan masy@rakat Cina.

Sumber vocket

Be the first to comment on "Lelaki Melayu Ini Antara ‘Pewaris’ Ip Man Untuk Seni Wing Chun Di Dunia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*