Ryzal ‘Duriankimchi’ samakan pakaian Iban macam kain bur0k, artis2 luah rasa kesaI

Pasangan personaliti media sosiaI yang terkenal Duriankimci sekali lagi mencet0skan kontr0versi apabila salah satu video yang dimuat naik seakan mengh!na pakaian tradisional masyrakat Sarawak.

Menerusi Astro Gempak, Ryzal Ibrahim dipercayai telah menyamakan pakaian ttradisional yang dipakai isterinya, Maryam seperti alas TV.

HaI ini pastinya membuat sesetengah pihak terasa hati memandangkan kenyataan tersebut berifat bi@dap. Oleh itu, beberapa selebriti telah tampil menyuarakan kekesaIan terhadap tind4kan Ryzal itu.

Hati2 bila nak bergur@u pun

Antaranya ialah Faye Kusairi yang berasa kurang senang apabila influencer berkenaan mengatakan pakaian masy@rakat Iban itu seperti kain bur0k.

“Tau tak “kain bur0k” yang awak cakap tu originally handmade and it takes a specific someone to dream about the design first. Lepas tu dia akan ke hutan mencari bahan untuk warnakan corak benang tu untuk ditenun and only yg dapat mimpi tu je mampu tenun based on her memory.” tulisnya.

Faye turut mengatakan bahawa tidak pernah lagi dia mendengar kaum-kaum lain di Sarawak mempersend4kan pakaian tradisional kaum lain kerana masing-masing saling menghormati.

Oleh itu, diakhir penulisannya, pelakon tersebut memberi nasihat supaya pasangan influencer itu lebih berhati-hati dalam bergur@u.

“Hati2 bila bergur@u dan jadilah lebih berhati hati bila dah popular,” pesannya

Hormat sikit budaya orang

Selain itu, pelakon kelahiran Pulau Pinang, Sharnaaz Ahmad turut sama menyuarakan rasa tidak senang melihat gur@uan suami isteri itu dengan menulis di IG story miliknya.

Dia meminta agar Ryzal dan Maryam supaya lebih menghormati budaya orang lain.

“Hapuskan yang ac@h2 artis”

Ryzal minta maaf akui kesilapan

Sehubungan dengan keterlanjuran Ryzal dalam mengeluarkan guraun, dia telah tampil membuat permohonan maaf kepada semua masy@rakat Sarawak terutamanya kaum Ibang dan mengakui kesilapannya.

Dia juga mengakui tidak menjaga sensit!viti masy@rakat di Bumi Kenyalang itu dan kata-katanya itu langsung tidak bermaksud apa-apa kerana niat asal hanya mahu bergur@u dengan isteri.

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh Ryzal Ibrahim (@ryzalibrhm)

Maryam pun minta maaf juga

Isterinya, Maryam juga turut sama berbuat demikian dengan memohon maaf di Instagramnya maryamyunrr dengan mengakui kesalahan yang telah mereka berdua lakukan

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh Maryam Younarae (@maryamyunrrr)

Sumber OMM

 

Be the first to comment on "Ryzal ‘Duriankimchi’ samakan pakaian Iban macam kain bur0k, artis2 luah rasa kesaI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*