Ahli P0Iitik Di India Terbitkan Al-Quran Versi Sendiri, Minta Diajarkan Di Seluruh Sekolah Islam

Waseem Rizvi, seorang pemimpin Muslim India, mencetak Al-Quran versinya sendiri dengan menghapvskan 26 ayat Al-Quran. Dia turut meminta Perdana Mnteri India, Narendra Modi agar menggunakan Al-Quran versinya untuk diajarkan di sekolah-sekolah Islam di seluruh negara.

Dia yang terkenal dengan fahaman Syiah dan merupakan ketua Lembaga Pus@t Wakaf Syiah di Uttar Pradesh sering menimbolkan kontr0versi. Dia mengaku telah ‘menyusun’ ayat Al-Quran dengan menghapvskan 26 ayat yang dianggapnya mempromosikan kegan@san.

Bukan hanya menghapuuskan 26 ayat Al-Quran, dia turut bert!ndak menyusun semula ayat-ayat Al-Quran terb@bit mengikut urutan yang dikehendaki olehnya, lap0r media Op India.

“Saya meminta PM Modi untuk memasukkan Al-Quran [versi] baru ini ke dalam kurikulum pendidikan di pelbagai madrasah dan Institusi pendidikan Muslim di seluruh negara,” katanya.

“Versi Al-Quran yang diedit ini adalah Al-Quran yang betul dan akan segera tersedia di pasaran untuk dibeli oleh orang ramai,” katanya.

Awal tahun ini, The Vocket pernah melap0rkan bahawa Rizvi telah mengemukakan permohonan kepada Mahk@mah Agung India untuk menghapvs 26 ayat Al-Quran yang menurutnya mempromosikan kegan4san dan jih@d.

Dalam petisyennya, Rizvi telah menyatakan bahawa ayat-ayat ini didkwa telah digunakan oleh kumpulan pengg4nas yang bert!ndak atas nama Islam sebagai alasan untuk menyer4ng orang yang dianggap kaf!r.

Namun, Mahk@mah Agung dalam keputusannya menyebut bahawa permohonan yang dibuat oleh Rizvi bersifat remeh dan melulu. Selain daripada itu, mahk@mah turut mend3nda Rizvi kerana mengajukan permohonan terb@bit.

Menurut permohonannya, Islam lahir berdasarkan konsep keadiIan, pengampunan, kesaksamaan dan t0leransi. Bagaimanapun, orang mula menjauh dari konsep asal ini.

Dia menambah bahawa kerana penafsiran yang salah dan ekstr!m terhadap 26 ayat yang dimaksudkannya, Islam kini disamakan dengan ketenteraan, fundamentalisme, ekstrem!sme dan kegan@san.

Namun, tidak lama setelah mengajukan permohonan yang tidak masuk akal tersebut ke Mahk@mah Agung, dia telah dilaporkan kepada pihak poIis oleh sekumpulan pihak yang tidak berpuas hati dengan tind4kannya. Dia juga menerima ug0tan bun0h.

Suruhanjaya Nasional untuk Minoriti India menuntut permohonan maaf tanpa sy@rat dari Waseem Rizvi atas petisyennya. Pada 20 Mac yang lalu pula, ratusan umat Islam berkumpul di Masjid Jama di ibu negara India, New Delhi, untuk mempr0tes tind4kannya.

Para penunj0k per@saan, yang datang dari komuniti Sy!ah dan Sunni, menud0h Waseem Rizvi sengaja untuk mewujudkan k0nflik antara kedua-dua fahaman tersebut.

Sumber vocket

Be the first to comment on "Ahli P0Iitik Di India Terbitkan Al-Quran Versi Sendiri, Minta Diajarkan Di Seluruh Sekolah Islam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*