Mnteri-mnteri Bergad0h Sampai Hemp@s Meja Gara-gara MlTl Bagi 95,000 SYARlKAT Ber0perasi?

Selepas perintah kawalan pergerakan penuh (total l0ckd0wn) dikuatkuasakan bermula Selasa lepas, ramai pihak telah menyatakan rasa tak puas hati selepas masih banyak kilang-kilang yang dibenarkan ber0perasi sepenuhnya.

Menurut sumber, telah berlakunya pert3ngkaran pan@s melibatkan beberapa mnteri baru-baru ini selepas Kemnterian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah membenarkan lebih kurang 95,000 sy@rikat beroperasi, lap0r FMT.

Dikatakan, pert3ngakaran tersebut berlaku pada awal minggu ini selepas beberapa mnteri tak berpuas hati kerana MlTI benarkan banyak sy@rikat ber0perasi walaupun sebelum ini dah bersetuju untuk melaksanakan sekatan penuh.

Sebelum ini, kebanyakan mnteri bersetuju dengan pelaksanaan sekatan penuh tetapi berita 95,000 syarikat mendapat persetujuan MITI untuk ber0perasi menimbulkan bant4han, dan pert3ngkaran tercet0s.”

Kilang ‘titik p@nas’ jngkitan C0vid-19

Kata sumber ini lagi, ramai menteri bimb@ng jika total l0ckdown tak dibuat dengan sebaiknya, wab@k C0vid-19 tak dapat dibendung dan pelaksanaan SOP jadi lebih menc@bar.

Namun, kebmbangan utama adalah kebenaran diberikan untuk begitu banyak kilang meneruskan operasi walaupun hakikatnya, kilang-kilang ini adalah ‘titik panas’ untuk jngkitan C0vid-19.”

“Hemp@s hemp@s meja depan PM”

Seorang lagi sumber pula telah mengaitkan pertelingkahan tersebut dengan status yang dimuat naik semalam oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Facebook rasminya.

Kelonggaran diberikan MITI kepada pelbagai sektor untuk ber0perasi semasa PKP 3.0 telah dikrit!k ramai di media sos!al dengan bekas Perdana Mnteri, Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan tidak harus merujuk sekatan sekarang sebagai “total l0ckdown.

Kalau betul, harapnya para mnteri boleh duduk semeja dan bincang balik elok-elok supaya dapat jalan penyelesaian yang baik untuk semua.

Sumber LM

Be the first to comment on "Mnteri-mnteri Bergad0h Sampai Hemp@s Meja Gara-gara MlTl Bagi 95,000 SYARlKAT Ber0perasi?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*