MENTERl Perjelas Kenaikan Harga Minyak Masak..

Kenaikan harga minyak masak sekitar RM30 bagi sebotol 5kg baru-baru ini telah menimbuIkan rasa kurang senang di hati pengguna.

Perkara ini juga menyeb@bkan ramai netizen berasakan ia sangat dr@stik untuk menaikkan harga setinggi itu kerana ramai di antara kita sedang mengaIami masalah ek0nomi gara-gara kehiIangan sumber pendapatan ketika musim PKP.

Walau bagaimanapun, Mnteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali merasakan kenaikan harga item tersebut adalah munasabah memandangkan kenaikan harga minyak sawit bertapis yang tinggi pada masa ini.

Menurut Berita Harian, Khairuddin juga berkata, purata harga minyak sawit mentah (MSM) antara RM4,000 hingga RM4,500 satu tan menyeb@bkan kenaikan harga minyak sawit bertapis lebih tinggi sekitar RM5,000 satu tan.

“Sudah lama M40 dan T20 menikmati minyak masak pada harga rendah…” 

Tambahnya lagi, wujud penyelewengan minyak masak bersubsidi yang dijual pada harga RM2.50 bagi pek satu kilogram, sebelum ia dipek semula kepada kilogram dan dijual dengan harga pasaran RM20 sebelum ini dan kini berada pada sekitar RM30.

Sekiranya subsidi diperluaskan kepada minyak masak lima kilogram untuk kegunaan M40 dan T20, penyeIewengan boleh berIaku lagi pada skala lebih besar dan memerlukan penguatku@saan lebih ketat oleh kerajaan.

“Sudah lama rkyat M40 dan T20 menikmati minyak masak pada harga rendah di atas kudrat dan keringat pekebun kecil yang berpendapatan kecil,” katanya.

Beliau juga menjeIaskan yang untuk 12 juta rkyat berpendapatan rendah, ker@jaan telah menyediakan harga subsidi RM2.50 dengan bagi satu pek kilogram meskipun harga modal di kilang melebihi RM5.

“Kenaikan harga menguntungkan 3 juta rkyat misk!n dari keluarga peneroka…”

Mohd Khairuddin berkata, dalam masa sama, kenaikan harga MSM ‘memulangkan keringat’ tiga juta ahli keluarga pekebun kecil sawit di seluruh negara.

“Kesannya, harga buah tandan segar di ladang naik sekitar RM1,000 satu tan berbanding RM300 sebelum ini, sekali gus meletakkan 450,000 pekebun kecil sawit daripada kategori B40 berpendapatan kecil dan miskin kepada berpendapatan baik yang mencukupi untuk sara hidup sekeluarga,” katanya lagi.

Katanya lagi, dengan harga MSM sekitar RM2,000 satu tan pada 2019, pekebun kecil menjual buah sawit di ladang hanya dengan harga RM300 dan ia tidak cukup untuk menampung k0s keringat dan baja.

Namun, dengan harga RM4,000 satu tan, pekebun kecil menikmati harga di ladang RM1,000 satu tan menjadikan purata pendapatan bulanan pekebun kecil dengan empat hektar sawit sekitar RM5,000 ke RM6,000.

“Kenaikan harga inilah yang menguntungkan tiga juta r@kyat misk!n dari kalangan keluarga peneroka dan pekebun kecil sawit,” katanya.

Sumber lm

Be the first to comment on "MENTERl Perjelas Kenaikan Harga Minyak Masak.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*