[VIDEO]Wanita D@kwa Jiran Punya Tambah 2 Inchi Lepas Ambik VAKSlN

PELBAGAI mit0s mengenai vksin. Yang pasti pengambilan v4ksin tidak hanya mengurangkan gejaIa ser!us dan kes kem4tian membabitkan jngkitan C0VID-19, tetapi bvkti terbaharu menunjukkan ia dapat mengurangkan risik0 penul4ran v1rus berj4ngkit itu kepada orang lain.

Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Zamberi Sekawi, berkata penerima v4ksin C0VID-19, masih boleh dij4ngkiti w4bak itu tetapi kuantiti vir.us dalam badan pembawa adalah sedikit sekali gus menyebabkan kadar keb0lehjangkitan atau R naught (Rt), semakin rendah.

Jiran Tambah 2 Inchi

Namun lain pula pengalaman yang diceritakan oleh wanita ini

Dalam video tersebut, wanita tersebut mendkwa jiran kepada jiran dia telah mengalami penambahan ukuran pada alat svlit sebanyak 2 inci. Tidak pasti sama ada perkara tersebut benar-benar berlaku atau beliau hanya sekadar bergur@u

Berikut rakaman

Rata-rata netizan agak terkej0t dengan pengakuan berani wanita tersebut.

Sudah Iengkap dua d0s v4ksin, selamatkah kita bersalaman dengan orang lain?

SEJAK pandem!k meIanda, kita perlu meIakukan penj4rakan sosiaI dengan menjaga jarak sekurang-kurangnya satu meter dari orang lain.

Selain itu, kita juga tidak disarankan untuk melakukan kontak dengan orang lain seperti bersalaman dan perlu kerap mencuci tangan menggunakan sabun atau pembersih tangan.

Bagaimanapun suntik4n v4ksin C0vid-19 telah membuatkan peraturan norma baharu itu semakin longgar di beberapa negara. Meskipun belum pulih seperti biasa namun ada yang sudah mula menjalani aktiviti di luar rumah selepas mendapatkan vaksin.

Namun persoalannya adakah selamat untuk melakukan sentuhan seperti bersalaman meskipun kita sudah mendapatkan suntikan vaksin?

Suntik4n v4ksin Covid-19 dapat melindungi diri daripada kesan dan gejala teruk sekiranya terdedah kepada vir.us itu.

Ahli pulmonologi dari Cleveland Clinic, Akhil Bindra menjelaskan individu yang sudah mendapatkan vaksin sangat kecil risik0nya terdedah kepada C0vid-19.

“Vaksin dapat memberikan perlindungan terhadap vir.us dengan memperlambatkan penyeb4ran peny4kit,” katanya.

Pusat Pengendalian dan Penceg4han Peny4kit (CDC) juga memaklumkan bahawa mereka yang sudah mendapat suntikan v4ksin lengkap iaitu sebanyak dua d0s boleh melakukan aktiviti tanpa perlu memakai pelitup muka atau membuat penjarakan sosiaI kecuali dalam situ@si tertentu.

Kita disarankan untuk terus memakai pelitup muka meskipun sudah menerima vksin.

Bagaimanapun kata Akhil, itu bukan bererti seseorang boleh menjalani kehidupan sesuka hati tanpa mempedulikan orang lain sebaliknya kita sangat disarankan untuk terus mengamalkan SOP ditetap dalam membendung penularan wab@k.

“Jika anda tidak bersedia untuk bersalaman dengan orang lain, jangan buat. Adalah lebih baik terus mengamalkan langkah-langkah keselamatan kerana bukan semua orang sudah mendapat vksin.

“Apatah lagi sekiranya orang yang anda temui mempunyai tanda-tanda sedang s4kit, jadi lebih baik elakkan,” katanya.

Meskipun sudah mendapat vksin, Akhil memberitahu kita masih perlu menjaga kebersihan dengan baik termasuk meneruskan rutin kerap membasuh tangan selain memakai pelitup muka ketika berada di kawasan ses@k.

Sumber trending sangat

Be the first to comment on "[VIDEO]Wanita D@kwa Jiran Punya Tambah 2 Inchi Lepas Ambik VAKSlN"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*