“Nak bantu bagilah yg berkualiti” – Syed Saddiq Tak Setuju PeIajar Diberi Ph0ne KuaIiti Rendah, Ada Cikgu Luah Rasa Kec3wa..

Melalui program Tuisyen Cikgu Saarani (TCS), ker@jaan Perak mengedarkan 20,000 telefon pintar kepada peIajar-peIajar daripada keluarga B40. Menurut Harian Metro, Pengerusi Jawatnkuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia, Ahmad Saidi Mohamad Daud berkata jenis telefon pintar yang diberikan adalah khusus untuk pembelajaran semata-mata.

Telefon pintar itu dipilih bagi mengelakkan daripada peIajar menggunakannya bagi tujuan bermain permainan video dan peIajar akan menggunakan aplikasi Fr0gPlay untuk PdPR atau tuisyen dalam talian. Katanya,

Sekiranya peIajar merunguut telefon diberikan ini perlahan atau kualitinya tidak baik, saya percaya mungkin peIajar menggunakannya untuk bermain g@me dalam talian dan sebagainya memandangkan prestasi peranti ini sememangnya akan terjej@s jika dipasang dengan aplikasi berat seperti ‘g@me’.”

“Nak bantu, bagilah yang ada kualiti”

Bagaimanapun, tind@kan memilih telefon berkualiti rendah itu tidak dipersetujui ramai pihak termasuklah Ahli ParIimen Muar, Syed Saddiq. Melalui Twitter, dia telah menyuarakan pendapat agar mana-mana pihak yang mahu menyumbangkan telefon pintar tidak bersangka bur0k dengan peIajar.

Katanya, peIajar memerlukan telefon berkualiti kerana akan menggunakan pelbagai jenis aplikasi untuk tujuan pembelajaran selain turut berkata memberikan telefon kualiti rendah akan menyusahkan peIajar.

Sengaja beri telefon kualiti rendah kerana bers@ngka bur0k dengan peIajar. Nak bantu, bagilah yang ada kualiti. PeIajar boleh belajar dari Google Meet, Telegram, YouTube, mem0ry phone kena besar, nak buat video call dengan guru, etc etc.”

Pendapatnya itu turut disokong netizen yang memberi resp0n di Twitter dan ada yang turut menceritakan pengalaman adik diberikan telefon berkualiti rendah. Kata individu bernama Wani itu, telefon berkenaan cepat kehabisan bateri walaupun baru sahaja digunakan seketika

Selain itu, beberapa netizen turut berpendapat bahawa tidak salah jika seseorang pelajar mahu meluangkan masa untuk bermain g@me. Bukan sepanjang masa mereka perlu belajar dan mereka perlu meIakukan sesuatu bagi menghiIangkan str3ss, apatah lagi aktiviti sukan tidak semua dibenarkan ketika total l0ckd0wn ini.

Malah, ada guru yang turut menyuarakan rasa kec3wa dengan haI itu kerana ianya mengnggu murid nak belajar serta mengganggu guru untuk memberikan input yang berkesan kepada murid.

Sumber LM

 

Be the first to comment on "“Nak bantu bagilah yg berkualiti” – Syed Saddiq Tak Setuju PeIajar Diberi Ph0ne KuaIiti Rendah, Ada Cikgu Luah Rasa Kec3wa.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*