[VIDEO] Pers0al Perempuan Bekerjaya, Netizen Tanya Pr0f Muhaya ‘SaIah Ke Perempuan Nak Belajar Tinggi?’

Belum reda dihimp!t k0ntr0versi susulan kenyataan menerusi satu video mengapa wanita lambat dapat jodoh, pakar bed4h mata dan m0tivator terkenal, Datuk Prof Dr. Muhaya Mohamad sekali lagi menerima kec4man yang hebat daripada netizen.

‘Usah bajet bagus u0lls’

Kisahnya bermula, apabila netizen ‘terjumpa’ sebahagian daripada rakaman asal video berdurasi 45 minit yang pernah dimuat naik di laman YouTube milik Prof Muhaya bertarikh 6 Februari 2021. Video tersebut bagaimanapun, berjaya meraih lebih 45,000 tontonan.

Menerusi video tersebut, Prof Muhaya  seolah-olah ‘merendahkan’ martabat golongan wanita yang bekerjaya dan turut mempersoalkan apa kelebihan yang diperoleh invididu yang mempunyai tahap akademik yang tinggi semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ada ke super girI, girI-girI? Usah bajet baguslah you alls. I’m a career woman, Allah.. sudahlah. Tak ada dalam al-Quran wanita paling berharga, wanita paling bekerjaya. Sorry.

Wanita solehah nilai dia lebih besar daripada dunia seluruh isinya. You all ni sibuk nak challenge, challenge. Bonda nak tanyalah sekarang ini, orang ada akademik tinggi dapat apa masa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) ni? You tell me. Apa manfaat, nak bajet bagus, I pandai, I PhD… apa manfaat pada orang?

Resp0n netizen

Menerusi ruangan balas video tersebut, rata-rata netizen mempersoalkan mengapa Prof Muhaya mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa. Bahkan, netizen mendkwa tidak salah bagi seseorang wanita itu untuk mempunyai kerjaya yang hebat pada masa sekarang.

Terdahulu, Prof Muhaya tampil memohon maaf dan memberikan penjeIasan berhubung kenyataannya mengapa wanita lambat dapat jodoh susulan menerima kec4man daripada netizen.

Sumber: Twitter

Via ohbulan

Be the first to comment on "[VIDEO] Pers0al Perempuan Bekerjaya, Netizen Tanya Pr0f Muhaya ‘SaIah Ke Perempuan Nak Belajar Tinggi?’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*