Lelaki Tua Ini Dipanggil‘Ber0k’ Oleh Penduduk Setempat Kerana MlSKlN. Bila Seminggu DISlASAT Dalam Misi Kemanus1aan, Rupanya Pak RAHlM Ini Bukan Calang-calang

Ini adalah satu kisah benar yang membuatkan hati penulis ᴍᴇʀᴜɴᴛᴜɴ ʜɪʙᴀ. Kerana kemiiskinan hidup lelaki ini DiEjeek dan dipanggil “ʙᴇʀuuᴋ” oleh penduduk setempat kerana keadaannya yang serba kekvrangan. Bacalah kisah ni, Semoga memberikan keinsafan kepada kita semua.

Lawatan ᴍᴇʀᴜɴᴛ0ɴ hat1 ke rumah pak rahiim di jalan Lal/h – Sungai Sam, Misi akidah dan kemanusiaan. Solatnya cukup 5 kali sehari. Bersih orangnya tapi dihlna oleh segelintir kerana kemiiskinannya.

Jika ada yang kata beliau begini dan begitu sesungguhnya kalian sangat ke jam. Kami sudah seminggu menyi.asat individu ini. Kami tahu apa yang sebenarnya berlaku. Kami dah temubual ramai orang yang dekat dengan beliau. Janganlah berlaku ᴋᴇᴊ@M dengan insan ini. Jangan haIang bantuan untuk sampai kepadanya.

Saya tengah siapkan d0kumentari khas kepada Pak Rahiim ini. Cac1an dan h1naan yang diterima adalah asam garam yang beliau terima sejak umur 8 bulan. Pak Rahiim hidup sebatang kara di atas tanah ᴘᴜꜱᴀᴋᴀ.

Bila ditanya apa sumbangan yang pernah beliau terima beliau menjawab antaranya ialah “ᴅɪᴘᴀɴɢɢɪʟ ʙᴇʀuuᴋ ᴏʟᴇʜ ꜱᴇɢᴇʟɪɴᴛɪʀ ᴍᴀꜱʏ@ʀᴀᴋᴀᴛ”. Katanya.

Bila beliau datang ke kedai kopi ada yang berkata “ʙᴇʀvᴋ dah sampai.. ʙᴇʀvᴋ dah sampai…

Itulah antara sumbangan yang beliau terima. Tanpa kami sedar air mata kami semua menitis. Pak Rahiim kuat pegangan 4gamanya, solat dan zikir sangat rajin. Rumahnya “ᴛ0ᴛᴀʟ ʟ0ꜱᴛ” dek banjir dan pondok usang inilah tempatnya berteduh.

Sewaktu kami sampai sekitar jam 5 petang, Pak Rahim belum balik dari men0reh getah. Kami tunggu beliau balik dan seketika kemudian kami tengok beliau termegah-megah turun bukit. Di lehernya dikalungkan getah skrap untuk jadi bahan b4kar nak memasak makan malamnya nanti.

Dia terus minta izin untuk mandi. Dia ambilnya sabun dalam plastik dan terus ke anak sungai berdekatan. Kami masih tunggu beliau bersedia, rupa-rupanya dia bergegas solat asar. Dah lewat katanya. SUBHANALLAH.. kepada yang kata Pak Rahiim ini pemalas, rajin sangatkah kita?

Tuan-tuan janganlah mudah untuk ᴊᴜuᴅɢᴇ orang itu begini dan begitu jika kita hanya sib0k duduk di pejabat dan dengar maklumat tak tepat dari wakil penduduk. Datanglah sendiri duduk dengan pakcik ini dalam hutan keseorangan seperti beliau? Berani? 1 jam pun tuan-tuan tak ber@ni dan kami dah seminggu menyaksikan k3s ini.

Saya kagum dengan individu ini. Ini k3s yang sangat genuine. Biarlah apapun orang dan segelintir masy@rakat setempat nak kata dan nak halang bantuan untuk pakcik ini saya akan redah. Kami akan redah haIangan itu.

Saya tak sanggup lihat kesusahan yang lebih besar Allah timpakan kepada kita dek kerana sikap kita yang kej@m kepada orang yang kurang bernasib baik.

Sumber/Kredit : informasisensasi 

 

Be the first to comment on "Lelaki Tua Ini Dipanggil‘Ber0k’ Oleh Penduduk Setempat Kerana MlSKlN. Bila Seminggu DISlASAT Dalam Misi Kemanus1aan, Rupanya Pak RAHlM Ini Bukan Calang-calang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*