Woww China Bakal Bina ‘Pulau Terapung’ Dengan Ketinggian 268 Meter Dari Paras Laut

Setiap bandar di dunia ini pasti ada mercu tanda ik0nik yang menggambarkan kemegahan dan keunikan mereka yang tersendiri. Contohnya, Kuala Lumpur mempunyai KLCC dan Singapura mempunyai Marina Bay Sands.

Turut tidak terkecuali, Shenzhen di China turut bakal mempunyai mercu tanda ik0nik setinggi 268 meter dari paras laut yang pastinya membuatkan anda teruja dengan keunikannya. Shenzen dilap0rkan bakal membina sebuah ‘pulau terapung’ sebagai tarikan baharu di situ.

Menara ‘terapung’ ini direka oleh S0u Fujimoto Architects sempena pertandingan rekaan Pus@t Bandar Baru Qianhai. Pertandingan ini berasaskan undangan untuk pembangunan monumen baharu di Teluk Qianhai, Shenzen.

Jadi, bagaimana bangunan ini boleh kelihatan terapung di udara? Menurut pereka asal, terdapat teras pus@t yang besar menyok0ng bangunan ini, sementara kabeI sokongan akan memindahkan sisa beb@n yang ada.

Dari jauh, bangunan ini akan kelihatan seperti sebuah pulau terapung yang wujud di dalam filem sains f!ksyen. Di ruang atas bangunan ini, terdapat rest0ran, ruangan pejalan kaki untuk pengunjung dan pus@t pameran.

Difahamkan, pengunjung juga berpeluang untuk menikmati tarikan lain seperti air terj0n daripada ruangan bawah bangunan.

Kredit: My Modern Met

Via LM

Be the first to comment on "Woww China Bakal Bina ‘Pulau Terapung’ Dengan Ketinggian 268 Meter Dari Paras Laut"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*