Tertukar ketika BAYl, pasangan kembar baru tahu lepas 20 tahun diIahirkan

Kisah ‘Puteri Yang Tertukar’ bukanlah sekadar drama sinetr0n yang pernah kita tonton di kaca televisyen. Siapa sangka h4l tersebut juga berIaku di dalam negara apabila pasangan kembar tertukar dengan seorang b@yi kira-kira 20 tahun lalu.

Menerusi Bernama, lnsiden tersebut berlaku kira-kira 20 tahun yang lalu disebabkan kecu@ian petugas kesihatan di Hspital Universiti Sains Malaysia, (HUSM), Kubang Kerian.

HaI tersebut hanya disedari selepas  Adryani Iwani Ibeni Yanin, 20, ‘kembarnya’ Adryana Iwani, 20, dan kembar sebenarnya Noratirah Husin, 20, pada September tahun lalu selepas ujian as!d deoks!rib0nukleik (DNA) dilakukan.

Sedar ada gadis wajah seiras ketika di tingkatan 4.

Menurut Adryani Iwani, haI tersebut terbongkar bermula ketika dia pergi ke kem m0tvasi semasa di tingkatan 4 apabila bertemu dengan pelajar dari sekolah lain yang memaklumkan mempunyai wajah seiras dengan rakan mereka, Noratirah.

“Saya kemudian meminta gambar Noratirah daripada pelajar itu sebelum dia berkongsi akaun Instagram (IG) Noratirah yang dikatakan seiras dan sebaya dengan saya.”
“Apabila saya maklumkan perkara itu kepada kakak, dia mengiakan persamaan ketara wajah kami, namun mama (panggilan untuk ibu) berpandangan sebaliknya menyebabkan saya tidak ambil peduli selepas itu dan menganggapnya seperti pelanduk dua serupa,” katanya kepada sumber

Tarikh lahir pun sama

Namun, pada tahun 2019, mereka telah bertemu secara tidak sengaja ketika pergi ke Karnival Jom Masuk U, dan di sana masing-masing hanya memandang sesama sendiri kerana terkej0t memandangkan wajah mereka benar-benar sama.

Lebih mengej0tkan apabila tarikh lahir mereka juga sama selepas rakan mereka menghantar gambar sambutan hari lahir Noratirah pada ulang tahun kelahirannya.

“Saya terkej0t, sebelum ini hanya dengar daripada kawan-kawan kata ada orang muka sama dengan saya, sekali tengok, eh…betullah ada orang muka serupa dengan saya. Belum pernah lagi saya berhadapan dengan perkara sedemikian,” katanya.

Berhubung melalui IG & setuju buat ujiaan DNA

Tak lama selepas itu, Noratirah telah menghubungi Adryani Iwani menerusi Instagram dan bermulalah perbincangan mereka untuk membuat ujian DNA.

Pelajar Dipl0ma Kejururawatan berkenaan menjelaskan, ujian DNA itu dilakukan menggunakan sampel dar4h membabitkan dirinya, ibunya,Siti Aminah Ismail,66, Adryana Iwani, Noratirah dan ‘bapa’ Noratirah, Husin Omar.

“Apabila keputusan keluar, kami amat terkej0t terutama mama yang terduduk dan menang!s selepas mengetahui keputusan ujian DNA ialah 99.99 peratus menunjukkan saya dan Noratirah ialah pasangan kembar, anak kepada Ibeni Yanin Mohd Salleh dan Siti Aminah.”
“Adryana Iwani yang sebelum ini didaftarkan sebagai pasangan kembar saya pula ialah anak kand0ng kepada Husin Omar dan Rahmah Isa (meninggal dunia pada 2018) yang sebelum itu membesarkan Noratirah,” ujarnya.

Kecu@ian petugas kesihatan

Kakak kepada pasangan kembar ini, Ayu Haryani, 42 memaklumkan yang pada awalnya ibu mereka amat terkej0t dan tidak dapat menerima keadaan tersebut sehingga terduduk, namun segalanya sudah seperti biasa semula.

Tambahnya lagi, ibu mereka tidak mengesy4ki apa-apa memadangkan ketika b@yi, kedua-dua b@yi diletakan tag nama ibu ‘Siti Aminah Ismail’ dan tidak menyngka bahawa b@yi telah tertukar.

Ayu Haryani juga memberitahu berdasarkan rek0d pada sijil kelahiran, Noratirah dilahirkan pada 1.14 pagi, diikuti Adryana Iwani (1.27 pagi) dan kemudiannya Adryani Iwani (1.34 pagi).

Tetap anggap Adryana Iwani sebagai ahli keluarga

Walau bagaimanapun, mereka tetap menganggap Adryana Iwani sebagai ahli keluarga mereka dan memintanya untuk terus tinggal bersama keluarga.

“Ibu kand0ngnya pula sudah tiada manakala ayahnya men!nggal dunia selepas dua bulan ujian DNA diketahui,” katanya.

Manakala, Noratirah yang sebelum ini tinggal bersama ‘ayahnya’ juga telah tinggal dengan mereka sejak Januari lalu.

Mereka juga bercadang ingin mengambil tindakan und4ng-und4ng diatas kecu@ian yang berlaku dan dalam proses melantik pegu@m untuk menguruskan perkara ini.

“kesian arwh mak dia,sampai kesudah xtau dan x jumpa anak kand0ng sebenarnya😭”

Sumber: Bernama (Mohd Afiq Zulkifli), Facebook Adryani Iwani, kredit foto Bernama

Via omm

Be the first to comment on "Tertukar ketika BAYl, pasangan kembar baru tahu lepas 20 tahun diIahirkan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*