Saya akan ingat lnsiden itu sampai bila-bila, orang Iud@h dia sebab saya

Pngacara dan pelak0n popuIar Datuk AC Mizal mengimbas kenangan pahit yang dilalui oleh isteri kesayangannya Datin Emylia Rosnaida selepas mendirikan rumah tangga.

AC mendedahkan perkara itu secara eksklusif menerusi program Rumah No 107 yang bakal disiarkan pada tahun lalu..

Menurut AC, ramai yang menganggap Emylia adalah pvnca penc3raiannya dengan bekas isteri.

Disebabkan tanggapan itu jugalah Emylia menerima pelbagai kec4man termasuklah ins1den dilud4h sewaktu membeli barangan keperluan.

” Orang c4ci dia macam-macam, saya ingat lagi dia cerita dia pergi pusat membeli-belah untuk beli barang kemudian orang lud4h.

” Saya akan ingat lnsiden itu sampai bila-bila, orang lud4h dia sebab saya. Saya kahwin dengan dia selepas setahun saya berc3rai dan orang menganggap seperti dialah penyebabnya.

” Tapi sebenarnya tidak, selepas saya berc3rai selama setahun kemudian barulah saya bersama dengan dia.

” Ada sampai satu tahap dia balik rumah saya tengok dia men@ngis. Saya tanya kenapa namun dia tidak mahu cerita.

” Sampailah selepas seminggu dia beritahu tidak mahu pergi membeli barang. Saya tanya lagi dan kemudian barulah dia cerita apa yang menimpa.

” Tiada apa perkataan yang boleh menggambarkan siapa awak untuk saya. Awaklah ny@wa saya dan saya tahu saya tidak akan berada di sini tanpa awak disisi saya. Terima kasih isteriku,” ucap AC seb4k.

Terkenang zaman susah

Terkenang zaman susah ketika mula-mula mendirikan rumah tangga, AC pernah meminjamkan Emylia bajunya sendiri dek perutnya yang makin memboy0t ketika h4mil anak pertama.

Zaman kejatuhan AC ketika itu memberi tamparan hebat kepada pasangan ini dalam mengharungi kehidupan rumah tangga. Pada suatu ketika, keadaan menjadi terlalu suk@r hingga bekas angg0ta kumpulan yang popular pada era 1990-an, 4U2C ini terpksa bekerja di kedai menjual kereta terpakai.

Tiada pilihan selain mengikat per0t demi membiayai bil h0sp1tal isteri yang sarat hamiI anak sulung, AC berdepan pelbagai cabaran untuk mempertahankan rumah tangga mereka.

” Setiap kali masa rehat, kawan-kawan ajak keluar makan dan saya akan cakap sudah kenyang. Sedangkan saya hanya meneguk air paip sebab nak kumpul duit untuk bayar bil bersalin.

” Pada mulanya, d0ktor beritahu isteri akan bersalin normal, entah macam mana Emylia perlu dibed4h. Ketika itu, saya memang kusut dan runsing sebab duit hanya cukup untuk menjelaskan bil bersalin normal.

” Saya memang tak ada duit langsung sampaikan terpksa bagi isteri pakai baju saya. Ini kerana saya tak mampu hendak beli baju keh4milan. Ketika itu, simpanan cuma ada RM1,000 untuk kos bersalin.

Apabila d0ktor cakap perlu dibdah, saya memang tak tidur lena sehinggakan terpksa tidur di bawah katil h0sp1tal memikirkan duit,” luah AC.

Terus berkongsi kisah, AC berkata, ketika itu, baharulah beliau tahu siapa teman sejati dalam kalangan kenalan yang ada.

” Ini kerana kawan-kawan yang rapat dengan saya semuanya menghilangkan diri. Mujurlah ada seorang hamba Allah yang sudi pinjamkan duit disebabkan saya tidak cukup RM800 untuk membayar bil h0sp1tal.

” Sejak itu, setiap rezeki yang datang saya tak pernah tolak. Duit yang masuk, sama ada sikit atau banyak, saya simpan betul-betul demi keluarga,” katanya yang bersyukur dikurniakan isteri yang amat memahami, tidak pernah merungut dan sentiasa berada di sampingnya.

Sumber:https://thebolalive.com/ via ttk

Be the first to comment on "Saya akan ingat lnsiden itu sampai bila-bila, orang Iud@h dia sebab saya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*