“Baru ada kesempatan untuk analisa video” – Timbalan Speaker Mohon Maaf lsu Kenduri Durian, Sedia Beri Kerjasama Pada P0lis

Semalam, viral di media sosiaI sebuah video yang menunjukkan sekumpulan individu berkumpul di dalam satu dusun menikmati ‘kenduri durian’.

Menerusi dkwaan netizen, ‘kenduri durian’ berkenaan telah dihadiri oleh Timbalan Yang Dipertua Dewan Rkyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon yang mana sekaligus telah meIanggar S0P Perintah KawaIan Pergerakan (PKP 3.0).

Walau bagaimanapun, menerusi laporan Malaysiakini semalam, Mohd Rashid telah menafikan dkwaan terbabit dan mengatakan ia sebuah ‘video lama’.

Pun begitu, hari ini menurut Astro AWANI, Timbalan Speaker terbabit memohon maaf atas kekhiIafan beliau berkaitan penjelasan berkenaan video dijamu durian itu.

Dalam satu kenyataan media, Mohd Rashid berkata, dia telah memberi ulasan kepada pertanyaan media tanpa meneliti video tersebut terlebih dahulu.

Saya mohon maaf di atas kekeliruan yang timbul apabila terdapat media yang menghubungi saya bagi bertanyakan mengenai video saya di kebun dan saya menjawab soalan tersebut tanpa menonton sendiri video pada awalnya.

“Setelah selesai mengadap Yang di-Pertuan Agong semalam, barulah saya ada kesempatan untuk analisa video yang terkait pada saya,” katanya.

Hadir ke kebun durian untuk bincang bantuan yang boleh dihulurkan 

Mohd Rashid yang juga Ahli ParIimen Batu Pahat berkata, sejak PKP yang pertama sampai sekarang, dia sering terima adu@n daripada pekebun kecil termasuklah pengusaha sayur dan buah-buahan yang sukar menjual hasil tanaman kerana jualan yang meros0t.

“Setelah meneliti, salah satu video yang tular semalam merupakan lawatan saya ke kebun durian kampung yang diusahakan masy@rakat setempat yang mana turut terkesan berikutan PKP ini.

“Kebetulan ketika itu terdapat lawatan kerja Datuk Zuraida Kamaruddin (Menteri Perumahan dan Ker@jaan Tempatan) ke Batu Pahat. Oleh itu, kami menghadiahkan durian kepada rombongan mnteri untuk dibawa pulang,” jelasnya.

Setelah rombongan mnteri pulang, dia kemudian dibawa ke kebun salah seorang pengusaha pada sebelah petang untuk dengar permasaIahan yang dihadapi.

Setiba saya di kebun, pengusaha kebun durian tersebut menghidangkannya kepada kami.

“Saya menjamah sedikit durian sambil berbincang dengan pengusaha kebun mengenai langkah-langkah bantuan yang boleh dihulurkan,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd Rashid juga berkata yang dia sedia memberi kerjasama kepada p0lis susulan lsu tersebut.

Menurut Ketua P0lis Daerah Batu Pahat, ACP Ismail Dollah, kertas sias@tan sudah dibuka susulan satu lap0ran dibuat berkenaan video memaparkan aktiviti wakil rkyat itu sedang menikmati buah durian tular dalam media sosiaI.

Sama-sama kita nantikan hasil siasatan p0lis. 

Sumber LM

Be the first to comment on "“Baru ada kesempatan untuk analisa video” – Timbalan Speaker Mohon Maaf lsu Kenduri Durian, Sedia Beri Kerjasama Pada P0lis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*