VAKSlN AstraZeneca Yang Diberi Kepada Malaysia Didkwa Tidak Dilktiraf Oleh EU..

Sejak pandemik menyer@ng dunia, orang ramai sering mengharapkan kehadiran v4ksin untuk memastikan dunia dapat kembali normal semula. Penantian selama lebih setahun ini telah menghasilkan beberapa v4ksin C0VID-19 terdiri daripada PfizerAstraZeneca, Sin0vac dan sebagainya.

Kehadiran v4ksin ini membuatkan orang ramai teruja sekaligus membuatkan ramai yang berminat untuk mendapatkannya dalam usaha untuk memudahkan pergerakan pada masa akan datang serta mengurangkan ris!ko dijngkiti wab@k C0VID-19.

Dalam pada itu, Iaporan daripada CodeBlue baru-baru ini menjadi perhatian dunia selepas memaklumkan v4ksin AstraZeneca yang ditawarkan di Malaysia tidak dilktiraf oleh EU Digital C0VID Certificate.

Difahamkan v4ksin AstraZeneca yang ditawarkan di Malaysia dihasilkan oleh SK Bioscience dari Korea Selatan serta Siam Bioscience dari Thailand. Malah, v4ksin AstraZeneca yang baru sahaja dihantar Jepun ke Malaysia baru-baru ini dilap0rkan juga turut tidak menerima pengesahan daripada EMA.

Sementara itu, vaksin AstraZeneca (jenama Vaxzeevria) dan dihasilkan oleh Kesatuan Eropah, Amerika Sy@rikat, Britain, Belanda dan China berjaya mendapat pengesahan European Medicines Ag3ncy (EMA).

Sementara itu, pihak World Health Organization (WHO) telah mengesahkan v4ksin Sin0vac yang kini ditawarkan di Malaysia selamat untuk disunt!k. Walau bagaimanapun, pihak EMA memaklumkan v4ksin Sin0vac serta v4ksin Sputniik V keluaran Russia masih lagi dalam pantauan dan kajian.

Pihak CodeBlue telah berhubung dengan Mnteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin bagi mendapatkan kepastian sama ada beliau telah berhubung dengan kesatuan EU untuk mengiktiraf v4ksin AZ yang disunt!k kepada rkyat negara ini.

Sumber vocket

Be the first to comment on "VAKSlN AstraZeneca Yang Diberi Kepada Malaysia Didkwa Tidak Dilktiraf Oleh EU.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*