Kapal Muncul Selepas 90 Tahun HiIang. Apa Yang Mereka Jumpa Isi Dalamnya Buat Semua Terkedu

Penjaga perairan Cuba mengumumkan bahawa mereka telah dikej0tkan dengan kemunculan sebuah kapal yang timbul dari dasar laut dan hanyut menuju ke sebuah pulau..

Kapal tersebut dikatakan sebagai SS Cot0paxi iaitu sebuah kapal wap yang telah dilap0rkan hil4ng pada Disember 1925 dan sejak tersebarnya kisah-kisah aneeh yang terjadi di segitiga bermuda.

Pihak berkuasa Cuba melihat kapal itu untuk pertama kalinya pada tanggal 16 Mei, berdekatan kawasan sempadan tent3ra, Barat Havana. Mereka membuat banyak usaha yang gagal untuk berk0munikasi dengan para kru, dan akhirnya ditunda oleh tiga kapal patr0l untuk memer!ksa kapal itu.

Apa yang dijumpai di dalam kapal ini?

Tidak ada anak kapal di atas kapal dan kapal tampaknya telah ditinggalkan selama beberapa dekad, patr0l mendkwa bahawa kapal ini sememangnya kapal pengangkut barang yang hiIang pada tahun 1925.

Ketika mereka sampai ke kapal itu, mereka terkejut apabila mengetahui bahawa kapal adalah benar-benar sebuah kapal hampir berusia 100 tahun yang diidentifikasi sebagai Cot0paxi, nama yang terkenal dan dikaitkan dengan m!steri Segitiga Bermuda.

Pencarian yang lengkap kapal membawa kepada penemuan buku catatan kapten kapal. Melihat isi dalamnya memang sah kapal ini benar-benar berkaitan dengan perusahaan Clinchfield, pemilik SS Cot0paxi, tetapi tidak membawa petunjuk tentang apa yang terjadi pada kapal selama 90 tahun.

Ahli sejarah Cuba, Rodolfo Salvador Cruz, percaya bahawa buku catatan Kapten itu adalah asli. Dokumen ini penuh dengan maklumat yang berharga mengenai kehidupan para kru sebelum hiIangnya kapal, tetapi catatan berhenti tiba-tiba pada tanggal 1 Desember 1925.

Pada 29 November 1925 SS Cotopaxi berangkat ke Charleston, South Carolina, dan menuju ke Havana, Cuba.

Kapal ini mempunyai kru sebanyak 32 orang, di bawah penyeliaan Kapten W. J. Meyer, dan membawa kargo 2340 ton batu bara. Kapal ini dilap0rkan hiIang dua hari kemudian, dan tidak pernah terdengar selama hampir 90 tahun.

Wakil Presiden dari Dewan Mnteri, General Abelardo CoIomé, mengumumkan bahwa pihak berkuasa Cuba akan melakukan penyelidikan menyeluruh untuk menelaah mlsteri hiIangnya kapal dan kemunculan.

“Itu sangat penting bagi kita untuk memahami apa yang terjadi. lnsiden tersebut mampu menjadi benar-benar bur0k bagi ekon0mi kita, jadi kita perlu memastikan bahawa hiIangnya kapal seperti ini tidak terjadi lagi.

”Waktunya telah tiba untuk memecahkan mlsteri Segitiga Bermuda, sekali dan untuk semua.” tambah beliau

Segitiga Bermuda adalah sebuah wilayah bebas didefinisikan yang meliputi daerah antara Miami, Puerto Riko dan Bermuda, pulau ini ialah pulau di mana ribuan kapal dan pesawat telah menghiIang dalam keadaan msteri.

Budaya popular menyatakan bahawa segala kehilangan telah disebabkan oleh fen0mena paranormal dan super natural, atau aktiviti dari makhluk luar bumi.

Satu penjelasan, bahkan mereka menyalahkan sisa teknologi dari mit0s benua hilang Atlantis.

Meskipun populariti tentang teori-teori aneh ini, kebanyakan ilmuwan bahkan tidak mengakui kewujudan Segitiga Bermuda, dan menyaIahkan kesalahan manusia dan fen0mena alam untuk penghiIangan yang terjadi.

Kemunculan msteri SS Cot0paxi bagaimanapun, sudah menghasilkan banyak minat dalam bentuk ilmiah dan mampu mendorong beberapa ahli untuk berubah fikiran terhadap kejadian itu.

Sumber : kakiviral via kIviraI

Be the first to comment on "Kapal Muncul Selepas 90 Tahun HiIang. Apa Yang Mereka Jumpa Isi Dalamnya Buat Semua Terkedu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*