[VIDEO] DSV Dikec@m Tud0h Mereka Kibar ‘Bendera Putih’ PemaIas, Hanya Mengharap Bantuan

Semenjak negara kita melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ramai di kalangan rkyat terjej4s daripada segi pendapatan sehingga ada di antara kita terpksa mengangkat bendera putih demi memohon bantuan.

Meskipun kempen bendera putih ini dianggap satu lnisiatif yang baik, terdapat segelintir pihak yang kurang menyetujuinya termasuklah jutawan kosmetik, Dato’ Seri Vida.

Menerusi perkongsian Dato’ Seri Vida atau dikenali sebagai DSV di TikTok, dia didkwa menganggap mereka yang mengangkat bendera putih ini kurang berusaha dan maIas mencari pendapatan ketika musim PKP..

DSV pada awalnya dilihat membuat video tersebut untuk menjawab soalan salah seorang followers yang meminta sumbangan kerana terjej@s pendapatan dan tidak mampu membeli susu anak.

Dia kemudian memuji pemilik gerai tepi jalan yang dikunjunginya kerana rajin berusaha mencari pendapatan di musim PKP dan tidak mengharapkan bantuan orang lain dengan mengibarkan ‘bendera putih’.

Janganlah guna aIasan PKP pendapatan terjejas nak beli pampers anak tokleh. Usaha! Tengok adik ni usaha. Sejak bila berniaga depan rumah ja ni?

“Berapa pendapatan adik? Haa 200-250 ko mampu? Janji ada keinginan, janji ada usaha dan yang pentingnya kena menu sedap dan bersih. Saya singgah ni sebab bersih, kalau tak bersih aku tengok dari jauh lagi… bye! 

“Pehe dok? Usaha, jangan dok pemaIas mengharap bantuan bendera putih jah,” katanya.

“Macam mana mau usaha, modal beli beras pun tak ada” 

Video tersebut telah mendapat pelbagai k0men daripada netizen yang mana ada di antaranya mengec@m pendapat DSV kerana tidak sensit!f dengan kesusahan orang lain.

Malah ada juga yang berkata, mereka bukanlah pemalas tetapi tidak mempunyai modal untuk berniaga seperti pemilik gerai yang diperkatakan DSV tersebut.

“Jangan salah paham semua… dia cakap kita kena usaha” 

Walau bagaimanapun ada yang mengambil kata-kata DSV tersebut sebagai perkara positif untuk terus berusaha dan mencari jalan demi mendapatkan pendapatan semasa musim PKP ni.

Apa-apapun kita janganlah berbal4h dengan kata-kata Dato’ Vida ni. Kalau terbuka hati nak bantu, kita bantu dengan ikhlas. Bagi yang mempunyai modal untuk berniaga, boleh teruskan demi cari pendapatan. 

Sumber LM

Be the first to comment on "[VIDEO] DSV Dikec@m Tud0h Mereka Kibar ‘Bendera Putih’ PemaIas, Hanya Mengharap Bantuan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*