“Terdiam satu rest0ran” – [VIDEO] P0lis ‘Tengking’ Pengunjung Restoran DegiI MeIepak Waktu Perintah Kawalan

Kalau kita tengok dekat beberapa negara di luar sana, ada yang dah bebas daripada perintah kawaIan di negara masing-masing. Contoh terdekat adalah pada kejohanan b0lasep@k EURO 2020 yang berlangsung kini, penyok0ng dibenarkan datang ke stadium dan tak perlu memakai pelitup muka lagi.

Namun ada juga negara lain yang masih memberi kelonggaran kepada r@kyat mereka, namun ramai yang mel4nggar S0P ditetapkan seperti kisah ini.

Ker@jaan buat kawalan pergerakan.. rkyat masih santai

Baru-baru ini viral di media sosiaI apabila sebuah video dipercayai berlaku di sebuah restoran di Indonesia menjadi perhatian ramai.

Menerusi perkongsian di akaun TikT0k @caaacingan ini, dia menunjukkan suasana di sebuah restoran yang penuh dengan pelanggan.

Namun apa yang mengej0tkan, tiba-tiba pihak p0lis datang ke tempat tersebut dan masuk ke bahagian dalam restoran itu. Lalu terdengar salah seorang dari angg0ta p0lis berkenaan menjer!t ke arah mereka seakan ger@m kerana masih ramai yang mengabaikan arahan dikeluarkan oleh ker@jaan Indonesia.

Hasilnya, semua pengunjung restoran tersebut hanya terdiam kelu dan angg0ta p0lis tersebut dilihat menuju ke bahagian luar restoran berkenaan.

Bagi yang belum tahu, di Indonesia sebenarnya mereka sedang menjalankan Pemberlakuan Pembatasan Kegi@tan Masyar@kat (PPKM), yang mana serupa seperti Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia untuk membendung penuIaran w@bak C0vid-19 ini.

Posting berkenaan telah menjadi bualan hangat, dan sehingga kini ia telah meraih lebih dari 7 juta tontonan.

“Lebih seronok melepak di rumah.. wifi ade, aircond ade”

Menjengah ke ruangan k0men, ramai netizen yang menyuarakan pandangan mereka terhadap situ@si tersebut. Kebanyakannya berpendapat adalah lebih baik untuk duduk di rumah kerana lebih selesa dan tak payah nak bahayakan diri terdedah dengan w@bak v1rus C0vid-19 ini.

Sumber LM

Be the first to comment on "“Terdiam satu rest0ran” – [VIDEO] P0lis ‘Tengking’ Pengunjung Restoran DegiI MeIepak Waktu Perintah Kawalan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*