[VIDEO] Rkyat Tengah Berlapar, Macam Mana Pemimpin PoIitik Boleh Sibuk ‘Bertumb0k’

Kadir Dkwa Zahid, ‘kIuster mhkamah’ cuba jat0hkan Muhyidin melalui Ismail.

BEKAS ahli majlis pimpinan tertinggi Bersatu, A Kadir Jasin mend@kwa Umn0 jelas mahu mer@mpas ker4jaan Perikatan Nasional (PN) menerusi naib presidennya, Ismail Sabri Yaakob.

Kadir berkata, ia dapat dilihat setelah Umn0 – selepas keputusan Majlis Tertinggi – mengumumkan menarik balik sokongan terhadap Perdana Mnteri Muhyiddin Yassin, tetapi pada masa sama tidak mengarahkan menteri dan timbalan daripada parti itu untuk meletakkan jawatan.

Sebaliknya, katanya lagi, Presiden Umn0 Ahmad Zahid Hamidi dikatakan merestui pelantikan Ismail sebagai timbalan perdana mnteri.

“Strategi Ahmad Zahid dan kluster mahkamah sangat jelas. Mereka mahu menyingkirkan Muhyiddin dengan harapan Umno boleh mer@mpas ker@jaan melalui Ismail Sabri.

“Bagi ahli-ahli Parlimen Umno pula, kerusi mnteri, timbalan mnteri dan pengerusi sy@rikat berkaitan kerajaan (GLC) adalah terlalu empuk untuk dik0rbankan. Slogan mereka adalah ‘demi diriku, anak biniku dan konco-koncoku’, (slogan) demi agama, bangsa dan negara adalah klise,” dakw@nya dalam satu hantaran di Facebooknya, pagi ini.

“Kluster Mahkmah” biasanya diguna untuk merujuk kepada pemimpin Umno yang berdepan perbicaraan k3s mahkamah selepas kejatuhan BN dalam pilihan raya umum lalu.

Menyifatkan langkah itu sebagai “p0litik orang tidak siuman”, Kadir juga memetik kenyataan Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan bahawa ahli Parlimen Umno boleh menggunakan “budi bicara” jika berlaku sebarang pengundian ketika sidang Parlimen nanti.

“Hasil hip0krasi dan penyundalan p0litik ekstrem oleh pemimpin-pemimpin atasan Umno ini, Muhyiddin kekal perdana menteri walaupun MT Umno sendiri mahu dia meletakkan jawatan,” katanya lagi.

Untuk rekod, Ahmad juga berkata walapun ahli Parlimen Umn0 boleh menggunakan budi bicara, mereka perlu menjadikan keputusan parti sebagai “panduan”.

Awal pagi semalam, Ahmad Zahid mengumumkan keputusan MT Umn0 untuk menarik sokongan terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin berkuatkuasa serta merta.

Menggariskan apa yang disifatkannya sebagai tujuh kegagaIan Muhyiddin dalam memimpin kerajaan, Ahmad Zahid berkata seorang perdana menteri baru perlu dilantik sebelum PRU dapat dilakukan setelah negara mencapai tahap imuniti kel0mpok.

‘Ini bukan p0litik orang sium@n’

Dalam pada itu Kadir berkata meskipun Umno telah memutuskan menarik sokongan, kedudukan Muhyiddin sebagai perdana mnteri sukar dipastikan.

“Buat masa ini, tidak siapa tahu kedudukan sebenar sokongan ahli Parlimen terhadapnya. Kita tidak tahu sama ada kerajaan yang ada sekarang halal, haram, harus, sunat atau makruh,” katanya lagi.

“Mana-mana orang siuman yang mengikuti perkembangan p0litik semasa tidak akan faham sebab p0litik yang sedang dimainkan sekarang bukanlah p0litik orang sium@n.

“Ia adalah p0litik orang yang menjadi tidak siuman kerana gila pangkat, tak0t masuk penj4ra dan tidak mahu disi@sat apabila hiIang kuasa,” kata Kadir lagi.

Sumber : Utusan via klviraI

Be the first to comment on "[VIDEO] Rkyat Tengah Berlapar, Macam Mana Pemimpin PoIitik Boleh Sibuk ‘Bertumb0k’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*