[VIDEO] Rumah kebajikan masyrakat DlSlTA, HlLANG hak jagaan.

Berhubung k3s seorang remaja Sindr0m D0wn dipercayai did3ra, pus@t kebajikan Rumah Bonda telah diIucutkan hak penjagaan ke atas enam kanak-kanak termasuk mngsa yang dikenali sebagai BeIIa.

Menurut lap0ran Harian Metro, Pengarah Jabatan Kebajikan Masy@rakat (JKM) Kuala Lumpur, Che Samsuzuki Che Noh berkata, semua kanak-kanak itu kini diletakkan di bawah pus@t kebajikan kendalian JKM.

“Pelindung Unit Kanak-Kanak sudah mengambil tind4kan terhadap enam kan@k² dengan mengeluarkan mereka daripada rumah keb@jikan kendalian wanita bujang berusia 28 tahun itu,” katanya.

Berdasarkan sias@tan, hanya remaja yang berusia 13 tahun mempunyai kesan d3ra manakala lima kanak-kanak lain tiada sebarang tanda.

Che Smsuzuki berkata, wanita tersebut mendkwa bahawa BeIIa suk@r mendengar kata dan degiI ketika membuat peng@kuan kepada JKM.

Dia mendkwa BeIia kerap meng@cau adik yang lain dan kesan par0t pada tangan kanak-kanak itu ak!bat tumpahan air pan@s..
“…selain Bella didkwa akan meng0pek keruping Iuka dan menyeb@bkan ia suk4r sembuh,” ujarnya.

Tambah beliau, Rumah Bonda milik pertubuhan bukan ker4jaan (NG0) itu dis!ta hari ini selepas menjalankan 0perasi secara har@m sejak 2019 selain tidak berdaftar dengan JKM.

Selain itu, pihaknya juga akan menguruskan penempatan 19 wanita mengand0ng berusia 18 hingga 33 tahun yang menjadi penghuni di situ.

Sehingga kini, kisah BeIIa menjadi perhatian warganet selepas beberapa siri pended4han yang luIuh hati melihat keadaan fizikalnya sehingga mewujudkan tanda pagar #justicef0rBeIIa demi keadiIan sewajarnya untuk remaja berkenaan.

Sumber: Harian Metro (Suraya Roslan)

Via omm

Be the first to comment on "[VIDEO] Rumah kebajikan masyrakat DlSlTA, HlLANG hak jagaan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*