Pejabat ParIimen Agih Bantuan Syed Saddiq Diarah Tutup

Ahli ParIimen Muar, Syed Saddiq menerusi satu hantaran di laman Facebook memaklumkan Pejabat ParIimen Muar telah diarahkan tutup bermula hari ini.

‘Orang sedang susah, Iapar dan s4kit’

Ujar bekas Mnteri Belia dan Sukan, sejak dua hari yang lepas pasukannya telah bekerja keras mengagihkan bantuan kepada 5,000 keluarga di Muar. Setiap hari, pejabatnya itu akan dikunjungi lebih 150 keluarga yang datang bagi mengambil bantuan dan jumlah penerima semakin bertambah saban hari.

Orang sedang susah, Iapar dan s4kit. Mereka wajib dibantu. Pejabat saya tak boleh tolak orang yang mahu datang. Nak suruh mereka pulang sebab orang ramai, tak sampai hati. R4kyat Parlimen Muar adalah tanggungjawab saya.

Pada masa yang sama, Syed Saddiq turut memperincikan pr0sedur 0perasi standard (SOP) yang dipraktikkan di pejabatnya bagi mengelakkan sebarang penuIaran w@bak C0vid-19.

 Kami sediakan sistem kup0n. 100 kup0n setiap hari untuk ambil bantuan makanan kepada 100 keluarga. Kami guna khidmat RELA untuk kawal situ@si di luar pejabat. Kami sudah hantar surat mohon pihak p0lis untuk bantu jaga semua yang hadir ke pejabat.

Saya juga sudah agihkan sejumlah bantuan makanan kepada semua ketua kampung untuk agihkan di kawasan masing-masing. Had jumlah pengunjung ke dalam pejabat juga kami buat. Yang lain, perlu beratur dengan jarak sesuai di luar pejabat. Tapi hakikatnya ramai lagi yang perlukan bantuan makanan segera. Saya tidak boleh dan tak akan sesekali haIang r4kyat Parlimen Muar untuk datang ke pejabat.

Arahkan pejabat parlimen ditutup

Ujarnya lagi, arahan penutupan pejabatnya itu secara tidak langsung akan memberi kesan kepada banyak keluarga yang datang bagi mendapatkan bantuan.

Realitinya, ramai lagi rkyat Parlimen Muar yang susah, Iapar dan s4kit. S0P memang dipatuhi, tetapi saya memang tidak boleh kawal jumlah penerima yang datang ke pejabat.

Syed Saddiq juga menjelaskan pihaknya sanggup dik0mpaun oleh pihak berkuasa asalkan bantuan tersebut dapat terus disalurkan kepada mana-mana keluarga yang memerlukan.

Kalau mahu kenakan k0mpaun kepada orang ramai yang datang ke pejabat, saya minta jangan k0mpaun mereka. K0mpaun saya tak apa. Pejabat itu di bawah kawal selia saya. Urusan bantuan makanan ini pun urusan saya dan pejabat saya. Jangan tambah beban rkyat Parlimen Muar. Mereka hanya mahu bantuan sampai ke tangan keluarga mereka.

Sumber: Syed Saddiq

Via ohbulan

Be the first to comment on "Pejabat ParIimen Agih Bantuan Syed Saddiq Diarah Tutup"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*