PenghuIu b0ngkar kisah nenek viraI, pernah kutip RM200k, siap belikan cucu kereta

Kisah seorang nenek yang berusia 87 tahun masih gigih berjualan nenas di tepi pasar beberapa hari lepas sememangnya begitu menghib@kan.

Mana tidaknya, dia juga turut meminta sedikit wang untuk memberi beras kerana kerap berIapar disebabkan tidak mempunyai pendapatan kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlangsung.

Pernah tuIar sebelum ini.

Walau bagaimanapun, hari ini, viraI pula satu tangk@pan skrin mesej daripada penghulu di kampung tempat nenek itu tinggal mendkwa yang warga emas terb@bit merupakan penerima bantuan zakat dua buah negeri berjumlah RM1,000.

Menerusi perkongsian daripada pengguna Facebook dikenali sebagai Zuraini Kamal, dia memaklumkan penghulu kawasan tempat warga emas itu tinggal memberitahu yang kisah nenek tersebut pernah tuIar 2 tahun lalu.

Pelbagai bantuan serta d3rma telah disumbangkan oleh ker4jaan, pihak bukan ker4jaan (NGO) serta orang ramai sehingga berjaya mengutip ratusan ribu ringgit.

Belikan 4 kereta untuk cucu2.

Tambahnya lagi, penduduk kampung mengeIar wanita itu sebagai orang kaya baru kerana mampu membeli 4 buah kereta dan diberikan kepada cucu-cucunya seorang satu.

Selain itu, nenek tersebut juga telah diberikan sebuah rumah oleh ker4jaan negeri dan bukanlah hidup susah seperti  video yang tular sejak beberapa hari ini.

Kesi@n, tapi mereka dah dapat bantuan.

Disamping itu, menerusi perkongsian Zuraini Kamal  lagi, dia juga telah melampirkan satu tangk@pan skrin status saIah seorang individu yang mengenali warg emas berkenaan.

Dalam luahan pengguna Facebook terb@bit, dia meminta orang ramai agar berhati-hatilah dengan gambar mereka yang viral ini kerana ada sahaja yang mengambil kesempatan sedangkan mereka sebenarnya telah mendapat bantuan yang sewajarnya.

Memang cara hidup macam tu kot

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah meninggaIkan pelbagai komen diruangan Facebook Zuraini. Ada diantara mereka mempertanyakan tentang cucu-cucu warga emas itu yang terg@mak menggunakan wang tersebut untuk kepentingan sendiri.

Ada juga daripada mereka yang meminta orang ramai bers4ngka baik sahaja dan berharap setiap yang memberikan bantuan memakluminya dengan ikhlas kerana kita sendiri tidak tahu kisah yang sebenar-benarnya.

Cucu ambil kesempatan dekat nenek

Mungkin dia di hantar ke situ

Agaknya dia pun tak tahu mana duit dia pergi.

Sumber: Faceobook Zuraini Kamal

Via omm

Be the first to comment on "PenghuIu b0ngkar kisah nenek viraI, pernah kutip RM200k, siap belikan cucu kereta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*