PeIik! Wanita Muda Ini AIergik Dengan Air & Boleh Mandi Hanya 2 Kali Sebulan

Kebiasaannya kita akan mendengar orang alerg!k atau alah dengan makanan seperti kekacang, ikan, habuk, bunga, debu dan ini sebenarnya satu keadaan yang sangat biasa.

Namun lain pula ceritanya yang terjadi kepada seorang gadis muda yang berasal dari Calif0rnia, Tessa Hansen Smith.

Dipetik dari news24, Tessa mengaIami aIahan yang disebut ‘Aquag3nic Urtic@ria’ atau dengan bahasa mudahnya aIergik atau aIahan dengan air. Yang lebih ter0k lagi, dia juga aIergik dengan air Iiur bahkan dengan dar4hnya sendiri.

Tessa pernah membuat kenyataan bahawa kulitnya akan menjadi kemerah-merahan dan akan naik ru@m yang sangat gat4l dan perkara itu sangat tidak selesa. Disebabkan aIahan tersebut, Tessa terpksa mandi hanya sebulan atau dua bulan sekali.

Menurut Tessa lagi, peny4kit ini hanya diketahui olehnya apabila usianya 8 tahun dan lebih ter0k lagi apabila dia sedar bahawa dia bukan sahaja aIergik pada air di bahagian luar badan tetapi juga di bahagian daIaman.

Bila permukaan kulit atau bahagian dalaman terkena air, Tessa pasti akan merasa s4kit sehingga boleh menyebabkan dem@m yang berpanjangan.

Kata Tessa kepada satu sumber,

Bila saya minum jus buah, makan buah atau sayur-sayuran, Iidah saya akan menjadi gat4l dan per0t saya juga akan cr@mp. Walaupun saya tidak mandi pada setiap hari, namunsaya tetap berus gigi sekadar untuk cukupkan syarat bahkan itu juga boleh membuatkan Iidah saya merasa gataI dan ru@m akan naik dengan banyak di bahagian gusi, ianya sangat meny4kitkan!”

Tessa tidak pernah memberitahu perkara tentang kesihatannya kepada orang lain kecuali ahli keluarganya yang terdekat sahaja kerana dia amat yakin apabila orang lain tahu akan keadaan dirinya mereka akan menganggap dirinya seorang yang peng0tor.

Menurut Tessa lag, dia juga aIergik kepada air mata dan dar4h haidnya sendiri yang turut kan menyebabkan dirinya depresi dan anx!ety kerana terlalu tertek@n dengan peny4kit yang diaIaminya.

Apabila tahu perkara yang diaIami oleh Tessa, pasti ramai yang bersyukur diatas nikmat dan kelebihan yang diberikan pada kita. Marilah kita sama-sama berdoa agar Tessa dapat pulih sepenuhnya dan dapat menjalani kehidupan n0rmal seperti orang lain.

Sumber murai

Be the first to comment on "PeIik! Wanita Muda Ini AIergik Dengan Air & Boleh Mandi Hanya 2 Kali Sebulan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*