[VIDEO] Nadir Dedah Kaedah UEL Masuk G@za Kurang Tersusun?

Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman, Peju@ng Melayu-PaIestin yang aktif meIakukan MlSl kemanusiaan di bumi G@za sebelum ini pernah membuat satu kenyataan berhubung dengan bantuan oleh Ustaz Ebit Lew.

Difahamkan Nadir yang sebelum ini merupakan pelajar Malaysia yang berada di sana menjelaskan bahawa, pasukan UEL masuk ke PaIestin dengan cara tak tersusun.

Tak salahkan Ustaz Ebit Lew, cuma team perlu lebih teratur – Nadir Al-Nuri

Rakaman itu dikatakan mempunyai hubung kait dengan isu yang terjadi kepada UEL baru-baru ini. Cukup dikenali dalam membantu rkyat Malaysia yang ingin masuk ke G@za, Nadir menjelaskan bahawa UEL ada menghubunginya.

“Kita bagi pr0p0sal tidak dibalas, tetapi dengar-dengar, tiba-tiba dah sampai di Cairo, bila mereka dah sampai ke Cairo mereka telah menghubungi NG0 kita di Malaysia dan bertanya macam mana nak masuk.”

“Kami beritahu memang tak boleh masuk. G@za ni bukan macam Afrika, bukan macam Sabah dan bukan macam tempat-tempat lain yang kita boleh pergi dan terus buat kerja.”

Nadir juga turut menjelaskan bahawa setiap tempat akan ada NG0 dan Lembaga Zakat mereka tersendiri.

Disebabkan itu, Nadir menjelaskan bahawa kaedah pasukan UEL membuat perancangan ini difahamkan tidak tersusun. Bagaimanapun, Nadir tidak menyalahkan UEL dalam hal ini.

“Niat tu dah betul dan saya tak salahkan UEL, tapi team dia perlu lebih ter0rganisasi dan apa yang dibuat oleh UEL dia pergi beli barangan di Cairo dan dihantar masuk ke G@za.”

Bagi Nadir, perkara itu bukanlah menjadi satu masalah, tetapi apa yang menjadi masalanya adalah apabila seseorang itu masuk ke G@za, biasanya individu tersebut akan memberikan bantuan dari segi kewangan sahaja.

“Kami akan beli barangan tersebut dalam G@za. Sebab kita boleh perkasa ekon0mi di bumi G@za.”

Tambah Nadir, barang-barang yang diberikan oleh UEL itu boleh didapati di G@za sendiri.

Dalam pada itu, Nadir juga meluahkan rasa terkiIan kerana banyak NG0 telah diser4ng oleh netizen dari Malaysia yang beranggapan bahawa menggunakan saluran lain jauh lebih baik berbanding dihantar kepada pihak-pihak sebegini.

Nadir juga menjelaskan yang pihaknya seringkali berbincang dengan pihak-pihak tertentu seperti Kemnterian Pembangunan Masy@rakat, dan kemnterian-kemnterian lain untuk memastikan proses bantuan dapat dijalankan dengan teratur.Namun, semuanya disalah ertikan.

Sumber LM

Be the first to comment on "[VIDEO] Nadir Dedah Kaedah UEL Masuk G@za Kurang Tersusun?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*