P0LIS AKAN MULA PERlKSA RUMAH PADA HARI RAYA AIDILADHA, INI KENYATAAN RASMl PDRM

P0lis Diraja Malaysia (PDRM) akan membuat pemer!ksaan mengej0t rumah ke rumah pada Hari Raya Aidiladha, bagi memastikan tiada aktiviti ziarah sempena Aidiladha mengikut pr0sedur 0perasi standard (S0P) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pengarah Jabatan Penceg@han Jen4yah dan Keselamatan K0muniti (JPJKK) Bukit Aman, Datuk Ramli Din, berkata pemer!ksaan secara rawak itu antara kaedah bagi membantu ker4jaan mengawal penuIaran jngkitan C0VID-19.

“Ya, kita akan buat pemeriksaan mengej0t. Perkara itu akan dibuat secara umum dan rawak,” katanya pada BH, hari ini.

Terdahulu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilap0rkan berkata, PDRM akan mengumumkan sama ada akan membuat pemer!ksaan mengej0t rumah ke rumah pada waktu sempena sambutan Aidiladha.

Timbalan Perdana Mnteri dipetik berkata, perkara itu akan diputuskan PDRM kerana tind4kan penguatkuasaan pematuhan pr0sedur S0P PKP berada di bawah bidang kuasa pasukan keselamatan itu.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenter@man Awam (JKDNKA) Bukit Aman, Datuk Zainal Abidin Kasim, ketika dihubungi berkata, pihaknya sentiasa mengalu-alukan maklumat orang awam membabitkan lsu pelangg4ran S0P PKP termasuk aktiviti ziarah.

“Tumpuan akan diberikan di kawasan perumahan. Pada masa sama, pemantauan pematuhan S0P PKP akan diteruskan macam biasa,” katanya.

Sumber : BHARIAN ONLINE.

Via awattsyeikhh

 

Be the first to comment on "P0LIS AKAN MULA PERlKSA RUMAH PADA HARI RAYA AIDILADHA, INI KENYATAAN RASMl PDRM"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*