[VIDEO] solat sunat Aidiladha beramai-ramai tuIar, p0lis cari 200 warga ASlNG Ianggar S0P

Sejak pagi tadi, tuIar di media sos!al video ratusan warga asing sedang solat sunat Aidiladha di Taman Pelangi, Juru pagi tadi.

Dkwaan itu dibuat orang awam yang membuat rakaman video acara itu sebelum memuat naik ke laman sos!al Facebook.

Warga asing Ianggar S0P.

Rakaman dari sebuah kerera itu memaparkan sekumpuIan lelaki yang dianggarkan mencecah ratusan orang sedang menunaikan soIat di kawasan tempat letak kereta sehingga ke tepi jalan raya.

Menerusi lap0ran daripada Malaysia Gazette! video tersebut tersebar terutamanya di Facebook selepas seorang pemandu kereta merakam dan memuat naiknya ke media sos!al.

P0lis sudah adakan sidang media.

Dalam sidang media Ketua P0lis  Pulau Pinang Mohd Shuhaily Mohd Zain, yang dimuat naik secara live di Facebook Malaysia Gazette memberitahu yang pihak mereka sudah dimaklumkan mengenai dkwaan pelangg@ran prosedur 0perasi standard (SOP) yang dilakukan oleh warga as!ng tersebut.
Setakat ini, p0lis sedang mencari 200 orang warga asing yang mel4nggar S0P dengan solat beramai-ramai di kawasan tersebut.

Kej4dian berIaku secara spontan.

Difahamkan, pihak surau hanya mengehadkan 100 orang jemaah sahaja dan pintu pagar ditutup selepas itu. Namun, disebabkan akur dengan sesit!viti agama, pihak surau tidak mengambil sebarang tind4kan diatas kej4dian tersebut.

“Hasil soal si@sat awal pihak surau memberitahu lnsiden itu berlaku secara sp0ntan menyebabkan mereka tidak menghubungi pihak p0lis.” kata Ketua P0lis Pulau Pinang

Selain itu, Mohd Shuhaily turut memohon maaf kepada penduduk negeri tersebut disebabkan kegagaIan mengesan dari awal pel4nggaran S0P berkenaan.

Pihak p0lis akan meny!asat dkwaan menerusi video tular tersebut dan meminta agar orang ramai tidak menularkan sebarang info yang tidak sahih mengenai haI tersebut.

Kejadian berkenaan dipercayai berlaku kira-kira jam 8.30 pagi dan haI tersebut menjadi perdebatan di media sos!al kerana pihak  Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang hanya membenarkan g, solat sunat Aidiladha dilakukan di masjid negeri dan daerah dengan kapasiti 150 orang, masjid kariah (100) serta surau (50).

Sumber:  Facebook Malaysia GazetteMalaysia Gazette (Malinda Abdul Malik)

Via omm

Be the first to comment on "[VIDEO] solat sunat Aidiladha beramai-ramai tuIar, p0lis cari 200 warga ASlNG Ianggar S0P"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*